Supă, friptură, desert şi cocktail, toate pot fi gătite şi cu marele fruct al verii, pepenele.
Pepenele poate fi folosit nu numai pentru a prepara cocktailuri şi deserturi delicioase, dar şi pentru mâncăruri uşoare şi savuroase, cum ar fi cotletele de miel cu bucăţele de pepene, sugestie dată de specialiştii în gastronomie ai ziarului britanic Daily Mail.
Reţete recomandate de specialiştii ziarului britanic Daily Mail
Salată cu feta, pepene şi mentă
Ingrediente
400 de grame de pepene fără seminţe
două linguri de ardei iute muratşi tocat
100 de grame de măsline
200 de grame de feta
ulei de măsline de calitate
frunzuliţe de mentă
pătrunjel
felii mari de lămâie
Tăiaţi pepenele cubuleţe. Puneţi într-un bol de salată fructul, ardeiul şi măslinele, apoi adăugaţi cu grijă brânza feta. Turnaţi ulei de măsline peste ingrediente şi împrăştiaţi condimentele. Serviţi cu bucăţi mari de lămâie.
Cotlet de miel cu pepene
Ingrediente
un kilogram de pepene fără seminţe
50 de grame de unt sărat
sare de mare
piper negru
opt cotlete de miel
o lingură de oţet balsamic alb
rozmarin
o lingură de ulei de măsline
Tăiaţi pepenele verde în bucăţi subţiri. Încălziţi cuptorul la 220 de grade Celsius. Puneţi pepenele în tavă, cu puţin unt şi condimente. Lăsaţi la copt timp de 35-40 de minute, până când aproape tot sucul fructului a rămas în tavă. Condimentaţi cotletele pe ambele părţi şi prăjiţi-le într-o tigaie de teflon până capătă o culoare aurie.
Stropiţi pepenele cu oţet şi amestecaţi uşor cu o spatulă. Puneţi carnea peste fructe, adăugaţi rozmarin şi ulei şi mai lăsaţi la cuptor încă 10 minute. După ce aţi oprit focul, aşteptaţi cinci minute, apoi turnaţi sosul din tigaie peste carnea şi pepenele din tavă.
Pandişpan cu pepene şi lichior de lămâie
Ingrediente
400 de grame de pepene fără seminţe
50 de grame de zahăr pudră
şase bucăţi de pandişpan
trei linguri de lichior de lămâie
100 de grame de cremă de lămâie
Tăiaţi pepenele în cubuleţe mici, puneţi-le într-o tigaie cu zahărul, acoperiţi şi lăsaţi pe foc 10 minute, până când amestecul devine arămiu şi suculent. Strecuraţi apoi conţinutul.
Aranjaţi bucăţile de pandişpan într-un singur strat, la baza unui bol cu picior. Amestecaţi lichiorul de lămâie cu trei linguri din sucul de pepene şi stropiţi pandişpanul cu lichidul astfel obţinut, apoi puneţi crema de lămâie. Puneţi apoi pe deasupra câteva cubuleţe de pepene proaspăt.
Supă de pepene şi castraveţi
Ingrediente
doi castraveţi
500 de grame de pepene fără seminţe, tăiat bucăţele
o lingură de ceapă tocată
trei linguri de suc de lămâie
100 de mililitri ulei de măsline
o linguriţă de sare
o linguriţă de zahăr pudră
arpagic tăiat mărunt
Decojiţi şi tăiaţi castraveţii. Aruncaţi porţiunea de la fiecare capăt. Ar trebui să obţineţi jumătate de kilogram de castraveţi tăiaţi. Puneţi legumele şi fructul în robotul de bucătărie şi faceţi-le piure, apoi puneţi amestecul într-un bol, acoperiţi-l şi răciţi-l timp de cel puţin două ore. Serviţi cu puţin ulei şi arpagic presărate deasupra.
Mojito cu pepene
Tăiaţi bucăţele 600 de grame de pepene fără seminţe şi fără coajă şi puneţi-le într-un blender, cu 100 de mililitri de rom alb şi trei linguriţe de zahăr. Amestecaţi-le până se omogenizează şi strecuraţi printr-o sită fină.
Puneţi multă gheaţă într-un pahar înalt, turnaţi sucul de pepene, adăugaţi o feliuţă de lămâie şi patru-cinci frunzuliţe de mentă. Amestecaţi totul cu o lingură pentru a combina aromele, apoi serviţi imediat, cu paie colorate.