» Guvernul a decapitat, printr-o ordonanta de urgenta, iepurasul de Pasti al bugetarilor, reprezentat de tichetele-cadou acordate de institutiile publice. "Guvernul a dat dovada de o atitudine corecta si responsabila", a explicat premierul Tariceanu, invocand necesitatea unei politici stranse a cheltuielilor bugetare. In replica, sindicatele din toata tara ameninta cu proteste.
Actul normativ prin care se anuleaza tichetele-cadou ale angajatilor statului este OUG 37/2008. In prezent, nu toti bugetarii primesc tichete-cadou. Beneficiaza de aceste suplimente salariale numai cei din institutiile care au avut prevazute in bugete sumele necesare achizitiei tichetelor. In nota de fundamentare a OUG 37, Guvernul sustine ca reducerea cheltuielilor are ca scop evitarea riscurilor semnalate de agentiile de rating, implicit a riscului declansarii procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana. Pe de alta parte insa, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, spune ca anularea tichetelor a fost dictata nu atat de austeritate, ci de conflictele dintre primarii si bugetarii fara tichete. "Tichetele creau probleme delicate pentru administratiile locale, pentru ca salariatii nu intelegeau de ce nu pot primi toti tichete-cadou. Existau presiuni catre primari, primarii nu le puteau onora si solicitau mai departe, la bugetul statului", a explicat ieri Vosganian. Ministrul a aratat ca pe termen mediu tichetele-cadou ar putea fi incorporate in valoarea salariului, ceea ce i-ar avantaja pe bugetari. Premierul Tariceanu a negat insa cu fermitate posibilitatea maririi salariilor cu valoarea tichetelor-cadou. Vosganian a recunoscut totusi ca tichetele-cadou din institutiile publice ar fi costat in 2008 bugetul doar 15 milioane de lei, adica 4 milioane de euro (cat un premiu mediu la Loto – n.n.).
Masura Guvernului i-a infuriat pe sindicalistii din educatie, care sustin ca asista la "un act ostil" fata de ei. In prezent, beneficiaza de tichete-cadou angajatii a 30-40% din scolile romanesti. "Tichetele se acorda dupa lupte lungi cu administratia locala. Sindicatele au obtinut cate 100-350 de lei de persoana, de Paste sau Craciun", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret". Acum, tichetele-cadou pot avea valori de 10-50 de lei. "Suntem cei mai napastuiti din tot sectorul bugetar. In urma deciziei prin care ni se refuza dreptul la tichetele-cadou, premierul ne-a demonstrat cat de importanta este pentru el scoala", a declarat Catalin Croitoru, presedintele Federatiei Educatiei Nationale. "Este o masura foarte proasta, care arata nu numai dispretul fata de invatamant, ci si dispretul pentru Parlament. Parlamentul a emis o lege (Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor-cadou – n.n.) si acum Guvernul o anuleaza prin ordonanta. Daca acest Guvern este si Executiv, si Legislativ, sa desfiintam Parlamentul!", a spus Isvoranu.
In corul plangerilor s-au inscris ieri si functionarii din administratia publica, cei din asistenta sociala si personalul sanitar. "Consideram ca Guvernul creeaza un tratament discriminatoriu intre salariatii bugetari si cei din sistemul privat", a declarat Valer Suciu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratie. "Solicitam Guvernului sa-si asume obligatii ca orice angajator", a adaugat Suciu.
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca decizia Guvernului de a interzice institutiilor sa acorde tichete-cadou este una politica, de pe urma careia vor suferi functionarii publici. Anularea tichetelor a generat o stare profunda de nemultumire, a aratat si presedintele CNSLR-Fratia, Marius Petcu. "Noi, reprezentantii tuturor confederatiilor, ne-am intalnit astazi (ieri –n.n.) pentru a definitiva lista de revendicari pentru prim-ministru. Pe aceasta lista figureaza nu numai tichetele-cadou, ci si alte probleme, precum cea a functionarii tribunalelor muncii", a aratat Petcu.
Insusi premierul Tariceanu a recunoscut ieri ca masura anularii tichetelor-cadou poate fi impopulara, insa a subliniat ca ea corespunde realitatilor economice interne si internationale. "O asemenea masura nu va avea un impact foarte puternic asupra performantelor PNL in alegerile locale, insa ea va putea fi speculata electoral de adversarii politici ai liberalilor", a apreciat analistul politic Alexandru Radu.
CRITICI
Conflict in PNL pe tema tichetelor de masa
Primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a intrat in conflict cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cerandu-i sa abroge "aberanta" ordonanta de urgenta prin care institutiilor publice li se interzice sa acorde tichete-cadou pentru bugetari, calificand masura drept "o insulta" la adresa celor 5.500 de cadre didactice din sectorul 1. Chiliman a reactionat fata de emiterea Ordonantei 37/2008, prin care bugetarii nu mai primesc tichete-cadou pentru Sarbatorile de Paste.