» "Romania libera" a descoperit o noua lovitura imobiliara data in sectorul 5 al Capitalei. Escrocii au actionat dupa aceeasi reteta ca si cei prinsi de politistii bucuresteni in luna mai a acestui an.
» O bucuresteanca de 73 de ani a ramas fara un teren, in valoare aproximativ 600 de mii de euro, situat in zona Cotroceni-Panduri. Proprietatea i-a fost vanduta cu acte false de o persoana care "ii furase" identitatea.
» Terenul a fost cumparat de un anume Aurel Constandin, director executiv la firma de imobiliare a omului de afaceri Marius Locic.
"Parca suntem intr-un film politist. Din pacate, totul este real. Ceea ce ma ingrozeste cel mai tare este faptul ca cineva umbla pe strada cu identitatea mea", incepe sa povesteasca Viorica C. La cei 73 de ani ai sai, femeia este ingrozita de ce i s-a intamplat. Ne roaga sa nu-i publicam tot numele, ca masura de precautie. "Sunt batrana, cine ma poate apara?", zice femeia.
Un teren valoros
Viorica C. a mostenit de la parinti 230 de metri patrati pe strada Doctor Severeanu din Cotroceni-Panduri, sectorul 5 Bucuresti. Zona are un potential imobiliar excelent, motiv pentru care un metru patrat de pamant aici a ajuns pe piata pana la 3.000 de euro. De altfel, nici nu prea se gasesc loturi de vanzare in acest cartier, chiar daca ar exista, poate, multi oameni dispusi sa scoata o suma atat de mare din buzunar. Batrana nu a dorit sa-si vanda proprietatea, in ciuda ofertelor care au inceput sa curga una dupa alta, incepand cu primii ani dupa 1990 si pana astazi.
Femeia, care locuieste intr-un bloc din alt cartier, isi platea constiincioasa impozitele la Primaria Sectorului 5, iar o data pe an mai trecea prin zona sa-si vada terenul. Ea povesteste ca, in urma cu doua luni, s-a trezit la usa cu un barbat, ce s-a recomandat Aurel Constandin si care i-a spus ca este noul proprietar al terenului. "Am ramas paralizata cand am auzit ce mi-a zis. Eu nu vroiam sa vand terenul. Acel barbat mi-a mai zis ca el a cumparat pamantul «cu toate actele in regula» de la cineva care se numea exact ca mine, avea aceeasi adresa, numai ca fotografia din buletin era alta", povesteste Viorica C.
Femeia zice ca a doua zi dupa vizita barbatului respectiv a mers la Directia de taxe si impozite locale a Primariei Sectorului 5, acolo unde a aflat ca terenul sau avea, intr-adevar, un alt proprietar. "Mi s-a spus ca proprietatea mea fusese vanduta in luna martie, la dosar era si contractul in care la vanzator aparea numele meu, iar la cumparator era Aurel Constandin. Nu au vrut sa-mi dea actul, functionarii mi-au spus sa merg la politie sa fac plangere, lucru pe care l-am si facut in aceeasi zi", mai declara femeia. Surprizele nu s-au oprit insa aici. In zilele urmatoare, Viorica C. a mers si la Biroul de Carte Funciara al Sectorului 5, unde a aflat ca terenul sau fusese intabulat inca din 2004, tot pe numele sau, pentru ca, din luna martie a acestui an, sa treaca pe numele noului proprietar. "Nu intabulasem terenul pentru ca m-am gandit sa fac acest lucru atunci cand ma voi hotari sa vand. Se pare ca persoana care mi-a luat identitatea facuse acest lucru in numele meu. De asemenea, nu am dat nimanui actele de mostenitor. O singura data le-am scos din casa, dupa mostenire, cand am fost la primarie pentru a deschide un rol fiscal", incearca Viorica C., sa elucideze misterul tranzactiei.
Cumparatorul este director la Locic Imobiliare
Dupa cum povesteste batrana, pentru Aurel Constandin cumpararea terenului a fost afacere. Cumparatorul ar fi platit aproximativ 1.200 de euro pe metru patrat, pret mult sub nivelul pietei. Interesant este faptul ca, din cate am aflat, Aurel Constandin este un profesionist in domeniul imobiliar, fiind chiar directorul executiv al firmei Locic Imobiliare. Societatea apartine omului de afaceri Marius Locic, care activeaza in special in domeniul tranzactiilor si constructiilor imobiliare. Locic mai este si proprietarul unui grup de presa, fiind, de asemenea, apropiat al mai multor politicieni, printre care fostul primar al Bucurestiului, Adriean Videanu, si edilul-sef al sectorului 5, Marean Vanghelie. Ce spune insa directorul firmei lui Locic despre implicarea sa in aceasta tranzactie penala? Constandin se declara si el o victima a escrocilor.
"Am verificat actele originale pe care le aveau persoanele de la care am cumparat atat la notarul care a autentificat tranzactia, cat si la judecatorie. Totul era in regula. Persoana de la care am cumparat terenul avea buletin identic cu cel al adevaratei proprietare, numai ca fotografia era cu totul alta. Oricum, am depus toate actele la politie", spune Aurel Constandin, care a refuzat sa ne dea alte detalii despre implicarea sa in aceasta tranzactie. In prezent, dosarul penal care s-a deschis este plimbat pe traseul Sectia 17 Politie, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, zilele trecute fiind trimis la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, institutia competenta sa faca cercetari in acest caz. Oricum insa, sunt foarte usor de remarcat asemanarile dintre inselaciunea careia i-a cazut victima Viorica C. si modul de operare al retelei de escroci demascate la inceputul acestui an tot in sectorul 5 al Capitalei.
» "Reteta" inselaciunii
Politia spune ca principala metoda prin care retelele de escroci au lasat mai multe persoane fara case si terenuri in sectorul 5 al Capitalei era obtinerea de informatii despre victimele lor de la Directia de taxe si impozite locale si, dupa caz, de la Serviciul de cadastru. Functionarii Primariei Sectorului 5 suspectati a fi implicati in afacere aflau ce proprietar de imobil este batran, sarac si lipsit de aparare. Actele de proprietate si copiile dupa buletinele de identitate erau obtinute chiar de la proprietarii imobilelor, daca acestia se inscriau la ajutorul social. Daca nu, actele erau obtinute in principal de la Directia de taxe si impozite. Exista si cazuri cand escrocii se prezentau direct la victime, spuneau ca sunt de la primarie – ulterior s-au descoperit indicii ca erau, intr-adevar, functionari ai Primariei Sectorului 5 – si le cereau actele pentru a le da ajutoare sociale. Dupa obtinerea actelor, urma gasirea unei persoane care, contra cost, se dadea drept proprietar in baza actelor de identitate falsificate. In alte cazuri, se faceau procuri false cu complicitatea unor notari. Cu aceste falsuri se vindeau apoi imobilele de mai multe ori pentru a se face mai dificila anularea vanzarilor, pretextul fiind acela ca ultimul cumparator ar fi unul de buna credinta.
» Functionari ai Primariei Sectorului 5, implicati in escrocherii imobiliare
Un adevarat scandal imobiliar s-a consumat in luna mai, tot in sectorul 5 din Bucuresti, atunci cand au iesit la iveala legaturile dintre o retea de escroci si functionari ai primariei condusa de Marean Vanghelie. Politistii bucuresteni au retinut atunci nu mai putin de 12 persoane suspectate ca au vandut proprietatile mai multor batrani. Potrivit anchetatorilor, escrocii primeau informatii de la functionarii din primarie, informatii care erau folosite pentru inselarea victimelor. Membrii retelei mergeau acasa la batrani si, sub pretexte oarecare, obtineau actele de proprietate ale apartamentelor sau terenurilor pe care acestia le detineau. Initial s-a vorbit de 16 batrani care au fost pacaliti, dar ancheta a scos la iveala ca activitatea infractionala a retelei a fost mult mai extinsa.