25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIceController, sistemul special de dezghetare a geamurilor

IceController, sistemul special de dezghetare a geamurilor

Una dintre marile probleme ale zilelor friguroase de iarna, gheata care se lipeste de parbriz, este pe cale sa devina o simpla bagatela gratie unor cercetatori americani. Acestia au dezvoltat o tehnologie denumita "dezghetare prin pulsatii electro-termale", aceasta folosind un strat subtire si transparent aplicat pe sticla. Stratul se numeste IceController si elimina efectiv gheata de pe suprafetele vitrate ale masinii in cateva secunde.

Spre deosebire de sistemele clasice de dezghetare, care functioneaza pe baza de conductori foarte subtiri, IceController primeste, pentru mai putin de o secunda, un implus electric puternic. Acesta topeste efectiv gheata imediat, aceasta alunecand imediat de pe suprafata vitrata.

Dupa cum transmite ziare.com, tehnologia americanilor este deja utilizata cu succes la nivel macro in Suedia si Rusia. Este vorba de podul pe cabluri Uddevalla si de plafonul imens din sticla al unui mall de cumparaturi din Moscova (10.000 de metri patrati). Podul suedez dispune de doi piloni de 149 de metri si de 120 de cabluri care au, fiecare, 25 de centimetri in diametru si peste 200 de metri lungime.

Fiecare dintre acestea este invelit intr-un tub din polimeri si apoi intr-o folie din otel inoxidabil. "Aplicam pentru o secunda un impuls electric la unul dintre capetele cablului si toata gheata atasata de acesta cade pus si simplu", spune Viktor Petrenko, profesorul care a inventat tehnologia din spatele IceController.

Evident, frecventa, intenisitatea si durata impulsului variaza de la o situatie la alta, in functie de obiectul care trebuie dezghetat. "Obiectivul este incalzirea unei interfete care este asezata intre gheata si suprafata expusa. Temperatura acestui strat subtire trece imediat de la cea a cea ambientala la cea de topire a ghetii utilizandu-se foarte multa putere", spune Petrenko.

Marele avantaj al sistemului dezvoltat de americani este reprezentat de timpul de topire. Astfel, daca un sistem clasic de dezghetare a geamurilor utilizeaza 700 de Wati pe metru si are nevoie de circa 8 minute pentru a inlatura gheata, IceController aplica 20.000 de kilowati pe metru pentru maxim patru secunde, dezghetarea avand loc instantaneu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă