4.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialÎCCJ, hotărâri care clatină restricțiile pandemiei date de Guvern

ÎCCJ, hotărâri care clatină restricțiile pandemiei date de Guvern

ÎCCJ a dat câteva hotărâri, în ultima vreme, care ar putea desființa parțial sau chiar total restricțiile pandemiei date prin acte administrative venite de la Guvern și de la celelalte autorități publice din România.

Avocatul Alexandra Costan, din Alba Iulia, a repurtat la Înalta Curte de Casație și Justiție o mică victorie în confruntarea cu autoritățile din România pentru anularea mai multor acte emise de guvern pentru restricțiile pandemiei.

„ ÎCCJ a admis recursul meu, a respins excepția inadmisibilității, a casat hotărârea Curții de Apel Alba Iulia și a trimis cauza spre rejudecare, într-o acțiune formulată împotriva unei HG de prelungire a stării de alertă, pe calea ordonanței președințiale.”, transmitea acum câteva zile aceasta.
Veștile bune de la ÎCCJ transmise de avocata Alexandra Costan sunt că, de acum înainte, primele instanțe în care pot fi atacate HG-urilor guvernului ce vizau starea de alertă sau restricțiile pandemiei nu se mai pot eschiva de la a nu soluționa fondul problemei.
„ – Chiar dacă acțiunile în anularea HG se judecă după expirarea termenului de aplicabilitate a acestora, justițiabilul are interes în susținerea acțiunii în anularea HG până la soluționarea definitivă,
-acțiunile în anularea HG urilor pot fi soluționate conform procedurii prevăzute la ordonanța președințială din Codul de procedură civilă.
În urma tranșării definitive a acestor aspecte, scăpăm de „fuga judecătorilor” de prima instanță de a analiza fondul acțiunilor în anulare impotriva HG-urilor”, a transmis avocatul pe Facebook.

Până la această hotărâre de vineri a ÎCCJ, lucrurile erau total în defavoarea cetățeanului petent care se judeca în primă instanță.
„ Dacă nu știți, în multe dosare, în prima instanță cronologia evenimentelor era următoarea:

-cetățeanul depunea acțiunea în anulare a HG ului, în perioada de aplicabilitate a HG ului,

-prima instanță stabilea primul termen de judecată, la sfintele calende, când termenul de aplicabilitate al HG ului era deja expirat,

-MAI făcea cerere de interventie (daca nu era pârât) sau, ca pârât, și invoca excepția lipsei de interes motivând ca HG ul nu mai e aplicabil la data soluționării acțiunii, că și-a încetat toate efectele și cetățeanul nu mai are interes să susțină cererea de anulare a HG ului,

-prima instanță, ca să scape de dosar, admitea excepția lipsei de interes și respingea actiunea.”, aduce aminte avocatul albaiulian.
Totodată, acum, după decizia instanței supreme din România, s-au redus și termenele în care pot fi soluționate astfel de cazuri, ceea ce avantajează pe cei care contestă actele normative ale autorităților publice din România.
„ Mai mult, ca urmare a faptului că Parlamentul nu a pus în acord Legea nr. 55/2020 cu decizia CCR nr. 392/2021, pentru respectarea dreptului de acces la instanță, putem să cerem soluționarea acțiunilor în anularea HG conform procedurii Ordonanței presedințiale prevăzute de Codul de procedură civilă, care ne permite soluționarea acțiunilor în termen de maxim 30 zile.
Acestea sunt efectele solutiei pronunțate de ÎCCJ în dosarul nr. 374/57/2021 prin care s-a admis recursul formulat împotriva sentinței Curții de Apel Alba Iulia care a respins ca inadmisibilă o acțiune în anularea HG nr 730/2021.”, mai punctează Alexandra Costan.

ÎCCJ a dat o soluție pentru HG 730/2021 care prelungea starea de alertă, implicit și restricțiile pandemiei


Această hotărâre de guvern, HG 730/2021, prelungea în iulie 2021 starea de alertă:
„ În aceasta cauză, pentru anularea HG nr. 730/2021 s-a invocat că nu exista o cale procedurală eficientă care să permită soluționarea cauzei în mod definitiv, în termenul de aplicabilitate de 30 zile a HG-ului. Din acest motiv, invocându-se art. 6 al CEDO, pentru respectarea dreptului de acces eficient și eficace la justiție, avându-se în vedere dispozițiile art. 5 Cod procedură civilă, s-a solicitat soluționarea cererii prin aplicarea termenelor procedurale scurte prevăzute la ordonanța președintială, cu înlăturarea prevederilor care nu permiteau soluționarea pe fond a acțiunii în anulare.
Curtea de Apel Alba a respins acțiunea ca inadmisibilă.”,
ÎCCJ, la data de 13.01.2021, cu privire la recursul formulat de reclamant, avocatul Alexandra Costan, a pronunțat următoarea soluție:
„ Respinge excepțiile tardivității și lipsei de interes a recursului, invocate de intimatul-pârât Ministerul Afacerilor de Interne. Admite recursul formulat de reclamanta Costan Denisa Alexandra împotriva sentinței civile nr. 158 din 28 iulie 2021 a Curții de Apel Alba Iulia, Secția de contencios administrativ și fiscal. Casează sentința atacată și trimite cauza spre rejudecare. Definitivă. Pronunțată astăzi, 13 ianuarie 2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”
De asemenea, într-un alt dosar fierbinte al pandemiei, cel ridicat de de avocații clujeni Mikolt Kapcza și Gabriel Marin împotriva a trei hotărâri de Guvern legate de starea de alertă, în principal legat de implementarea certificatului verde, menit să-i discrimineze în special pe cei nevaccinați, ÎCCJ a amânat vineri pronunțarea asupra recursului intentat de Guvern, prin MAI, pentru data de 27.01.2022.
Dacă se respinge recursul, certificatul verde ce condiționa prezența la evenimente sau în locuri publice va fi eliminat sau reformat fără discriminări între vaccinați și nevaccinați.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Trump câștigă alegerile: Ce urmează? Prioritățile din noul său mandat

Politicile și promisiunile lui Donald Trump în ce de-al doilea mandat prezidențial al său. Lumea s-a trezit cu un nou președinte al Statelor Unite după...

Raport: Schimbările climatice ar putea afecta economia globală mai grav decât estimările anterioare

Impactul economic al schimbărilor climatice riscă să fie mult mai puternic decât se anticipa, potrivit noilor modele de prognoză care țin cont de cele...

Pe ce criterii se bazează tinerii antreprenori când aleg un oraș pentru a-și dezvolta cariera

Muncă, pasiune și determinare - sunt doar trei dintre elementele pe care orice antreprenor, care vrea să își vadă visul de afaceri împlinit, se...
Ultima oră
Pe aceeași temă