29.2 C
București
luni, 27 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiSănătateSentințe pentru libertate: Certificatul verde anulat de instanțe

Sentințe pentru libertate: Certificatul verde anulat de instanțe

Certificatul verde a fost contestat în instanțe din România.
Ba mai mult, certificatul verde pentru bucureșteni a fost anulat, în primă instanță, marți de Tribunalul București. Sentința nu este definitivă, este supusă recursului.


Tribunalul Bucuresti – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal, prin sentința din 2.11.2021, pronunțată în dosarul nr. 6257/2/2021 a anulat toate dispozițiile din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021 prin care se condiționa participarea bucureștenilor de testare/vaccinare sau trecere prin boală, de certificatul verde, la diverse activități, conform avocatului Elena Radu.

„ Anulează în parte art. 4, art. 5 al. 2, art. 6, art. 7 al. 1, art. 9, art. 10, art. 11, art. 12 al. 2, art. 15, art. 16 al. 1, art. 19, art. 20 al. 1, art. 21 al. 1, art. 22 și art. 23 din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021 în limita sintagmei „Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15- a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Co V-2”. ”, a hotărât instanța.

La fel s-a petrecut și cu art. 16 al. 3, din Hotărârea CMBSU nr. 61/02.10.2021, anulat în parte, care limita „Accesul în zonele de consum astfel delimitate și amenajate”.

Certificatul verde anulat în instanțe readuce drepturile celor nevaccinați înapoi

Astfel, sunt anulate interzicerea participării la manifestări sportive, la evenimente culturale, la activități în instituții muzeale, cinematografe, săli de spectacole, la evenimente private cum ar fi nunțile, botezurile, în localuri a celor nevaccinați sau netrecuți prin boală.

Cum s-a ajuns aici?

Judecătoarea Iulia Ursan de la Tribunalul Bucureşti a admis cererea unui cetăţean, Cristian Adrian Secu, împotriva hotărârii Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti nr. 61/02.10.2021 prin care au fost exceptate persoanele vaccinate de la restricţii, potrivit sentinței instanţei din 2 noiembrie 2021.

„Felicitări lui Adrian-Cristian Secu. Păcat că nu avem procedura să ne judecăm rapid.”, a scris avocatul Elena Radu. La rândul ei, aceasta a câștigat, recent, la Curtea de Apel București, un proces prin care s-au anulat hotărârile de Guvern nr. 636/2021 și 730/2021 privind prelungirea stării de alertă din iunie până în august, precum și HG 678/2021, de modificare a HG 636/2021.

Soluția pronunțată de judecător este fabuloasă:

„Impunerea condiției de a fi sănătos pentru exercitarea unor drepturi încalcă flagrant Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și Constitutia Romaniei… Cetățeanul e îndreptățit să nu recunoască obligațiile ce i se impun în aceste condiții”, a scris judecătorul Amer Jabre de la CAB.

Judecătorul Amer Jabre oferă o excelentă lecție de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pentru orice Facultate de Drept.

„ Pe cazul concret al pandemiei care ne interesează, Amer Jabre explică faptul că, practic, prin restricțiile impuse, regimul Iohannis-Cîțu-Arafat îi obligă pe români să fie sănătoși, dreptul la sănătate devenind astfel o obligație. Ceea ce, desigur, e o aberație”, scrie luju.ro.

Într-o speță asemănătoare și Curtea de Apel Cluj a admis acțiunea avocaților Mikolt Kapcza și Gabriel Marin împotriva a trei hotărâri de Guvern legate de starea de alertă: HG 826/2021 și HG 932/2021, privind prelungirea succesivă a stării de alertă, cu câte o lună, din august până în octombrie, precum și HG 990/2021 pentru modificarea HG 932/2021, în principal legat de implementarea certificatului verde, menit să-i discrimineze în special pe cei nevaccinați.

Și aici s-a predat o lecție de Drept ce aruncă serioase îndoieli asupra legiferării rapide pe care a primit-o certificatul verde înainte de a ajunge să fie contestat în instanțe.

„ Toate aceste HG-uri au împărțit populația României în persoane vaccinate și nevaccinate, punând semnul egalității între o persoană nevaccinată și una bolnavă și între o persoană vaccinată și una sănătoasă, fapt pe care instanța îl considera absolut inadmisibil”, motivează judecătorul clujean Radu Rareș Dușa.

Joi, ÎCCJ nu a intrat pe fondul acestui dosar, aflat în recurs, judecătorii instanței supreme fixând abia la 13.01.2022 primul termen al acestuia. Avocații Mikolt Kapcza și Gabriel Marin au obținut la CA Cluj anularea certificatului verde la evenimente. ÎCCJ stabilise inițial primul termen la 7.04.2022.

Cu alte cuvinte, ÎCCJ lasă Guvernul României să-și facă de cap prin HG-uri ce nu pot fi controlate într-un termen rezonabil în justiție!

Certificatul verde anulat în primă fază de instanțe din România mai așteaptă la instanța supremă!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bode: Prințul Paul a fost prins la Paris

Ministrul de interne, Lucian Bode a anunțat că astăzi a fost reținut prințul Paul. ,,Avem, în exclusivitate, o fotografie cu prințul căutat de autorități,...

Șeful DGIA, serviciul de informații și contrainformații al Armatei, este trecut în rezervă

Șeful DGIA (Direcția Generală de Informații a Apărării), generalul cu patru stele Marian Hăpău, este trecut în rezervă, prin decret al președintelui Klaus Iohannis. DGIA...

Escrocherie pe internet. S-ar da telefoane mobile gratis

O tentativă de escrocherie pe internet este din nou vizibilă în aceste zile. Aparent din partea unei companii care oferă servicii de internet, se...
Ultima oră
Pe aceeași temă