6.8 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialÎCCJ a rămas în pronunţare pe cererea de eliberare din arest a...

ÎCCJ a rămas în pronunţare pe cererea de eliberare din arest a lui Mihail Boldea

UPDATE Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a rămas marţi în pronunţare cu privire la cererea de eliberare sub control judiciar formulată de deputatul Mihail Boldea, informează Agerpres.

Deputatul PDL Mihail Boldea a fost adus, marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), unde se judecă cererea lui de eliberare sub control judiciar, informează Mediafax.

În 2 aprilie, instanţa supremă hotărâse ca Mihail Boldea să rămână în arest, fiindu-i respins recursul împotriva emiterii mandatului de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de înşelăciune şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Boldea a fost adus din Kenya şi încarcerat, după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea pentru a fi cercetat de către procurorii DIICOT, pentru fraude imobiliare.

Cei şapte inculpaţi din dosarul în care este implicat Mihail Boldea, între care şi fostul subprefect de Galaţi Aurica Luchiniuc, rămân în arest după ce magistraţii Curţii de Apel Galaţi au decis, luni, prelungirea mandatelor de arestare pe numele acestora.

Curtea de Apel Galaţi a respins ca nefondate solicitările inculpaţilor de înlocuire a arestării cu interdicţia de a părăsi localitatea şi a decis să prelungească mandatele de arestare cu 30 de zile pentru Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Ştefan Lazăr.

De asemenea, în cazul Auricăi Luchiniuc, fost subprefect de Galaţi, instanţa a decis prelungirea mandatului de arestare cu 19 zile.

În 16 martie, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis propunerea DIICOT şi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Ştefan Lazăr. De asemenea, fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc şi avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdicţie de a părăsi localitatea. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ulterior, în 28 martie, instanţa supremă a decis arestarea preventivă a fostului arbitru la Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc. Totodată, instanţa a dispus ca avocata Mihaela Bolboceanu să fie cercetată în libertate, aşa cum a decisese Curtea de Apel Galaţi.

Potrivit procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 – 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.

Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 – 2008, deputatul Boldea ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu – avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc – membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea – secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură “Boldea Mihail” şi Tănase Petrică.

Mihail Boldea ar fi falsificat documente pentru a intra în posesia a nouă imobile din Galaţi, a cerut unor gălăţeni care l-au ajutat în campania electorală să găsească martori mincinoşi, de condiţie modestă, tip “boschetar” sau alcoolici, pentru procesele civile în care erau folosiţi falşi proprietari.

Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a deputatului Boldea, înscrisurile false erau folosite în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.

Totodată, procurorii DIICOT au început urmărirea penală împotriva lui George Ştefan Boldea, fratele mai mic al deputatului Mihail Boldea, şi a tatălui acestuia, Gheorghe Boldea, pentru spălare de bani. Anchetatorii spuneau că Mihail Boldea, în urmă cu o lună, şi-a vândut casa în care locuia tatălui său. Totodată, deputatul şi-a donat trei apartamente fratelui său, Ştefan Boldea.

Cele mai citite

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Jumătate dintre mamela sub 14 ani dib UE se află în România

În România, în 2022, erau înregistrate peste 7.000 de mame minore, relevă documente al Ministerului Familiei, potrivit cărora numărul acestora a fost cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă