17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialÎCCJ a decis că toate cele patru persoane arestate în dosarul UCM...

ÎCCJ a decis că toate cele patru persoane arestate în dosarul UCM Reşiţa rămân în arest

Completul de 5 Judecători al ÎCCJ a decis, joi seara, să respingă ca nefondate contestaţiile lui Adrian Preda, Adrian Chebuţiu, Eugen Bogatu şi Said Baaklini împotriva prelungirii mandatelor de arestare pe numele lor, până pe 20 februarie, decizia fiind definitivă, informează NewsIn.

Totodată, instanţa supremă a respins şi recursurile celor doi directori de la UCM Reşiţa împotriva respingerii cererilor lor de eliberare sub control judiciar, deciziile fiind, de asemenea, definitive.

Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a judecat, joi, recursul celor patru împotriva deciziei din 15 ianuarie a Secţiei Penale a instanţei supreme, care a decis prelungirea mandatelor până pe 20 februarie.

În cadrul pledoariilor susţinute în faţa instanţei, avocaţii celor patru au criticat referatul cu propunerea de prelungire a celor patru, susţinând că acesta nu este temeinic motivat, iar din datele prezentate de procurori nu reiese că lăsarea în libertate a clienţilor lor ar pune în pericol ancheta.

În declaraţia dată în faţa Completului de 5 Judecători, omul de afaceri libanez Said Baaklini a povestit cum a încheiat contractul cu UCM Reşiţa, pentru vânzarea a patru motoare, care urmau să fie exportate în Giuneea, dar şi despre modul în care a fost arestat în Bulgaria, fiind coborât cu escortă de poliţişti din avionul în care se îmbarcase la Sofia, cu destinaţia Liban.

Totodată, libanezul a reafirmat că cererea de returnare de TVA a fost transmisă din greşeală, spunând şi că reprezentanţii firmei sale au trimis ulterior o cerere de renunţare la rambursarea respectivă.

La rândul său, directorul UCM Reşiţa Adrian Preda a susţinut că a colaborat cu anchetatorii şi consideră că şi-a arătat disponibilitatea de a se pune la dispoziţia acestora, precizând că nu a avut nimic de ascuns. De asemenea, Adrian Chebuţiu a cerut şi el instanţei supreme să îl cerceteze în libertate, afirmând că este de părere că menţinerea sa în arest „este o risipă de resurse la nivelul statului”. Totodată, cei doi directori au vorbit şi despre impactul negativ pe care l-ar avea asupra Uzinei Reşiţa rămânerea lor în arest.

Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a cerut judecătorilor respingerea contestaţiilor celor patru, afirmând că în cadrul anchetei mai sunt persoane de audiat, spunând şi că motivele iniţiale, avute în vedere la prima arestare, subzistă şi impun prelungirea arestării.

Magistraţii ÎCCJ au decis, pe 15 ianuarie, să prelungească până pe 20 februarie mandatele de arestare ale omului de afaceri Said Baaklini, directorului executiv şi directorului general al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda şi Adrian Chebuţiu şi şefului Administrastraţiei Porturilor Maritime,Eugen Bogatu.

Procurorii DNA fac cercetări cu privire la mai multe persoane, în dosarul returnării de TVA de aproximativ 60 de milioane de euro, din vânzarea unor motoare de la UCM Reşiţa. În acest dosar sunt arestaţi omul de afaceri Said Baaklini, directorii din cadrul UCM Reşiţa Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, precum şi directorul din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu. Totodată, în dosar este vizat şi senatorul PDL Mircea Banias.

Potrivit DNA, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general de la SC UCM Reşiţa SA, Adrian Chebuţiu, şi directorul executiv al aceleiaşi societăţi, Adrian Coriolan Preda, sunt cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală şi două infracţiuni de fals intelectual. De asemenea, libanezul Said Baaklini, administrator al SC Libarom Agri SRL Bucureşti, este acuzat de evaziune fiscală, evaziune fiscală în forma tentativei şi asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în data de 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, SC UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 de milioane de euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. Procurorii au stabilit că motoarele respective erau într-o avansată stare de degradare, nu erau funcţionale, erau alcătuite din piese uzate, demontate de la alte instalaţii. În aceste condiţii, prin constatare tehnico-ştiinţifică administrată în cauză a rezultat că valoarea reală a mărfii respective era de aproximativ 213.000 euro.

Pe de altă parte, Eugen Bogatu este cercetat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului şi trafic de influenţă. Anchetatorii spun că Bogatu l-ar fi ajutat pe Baaklini să exporte cât mai repede cele patru motoare cumpărate de la UCM Reşiţa. Bogatu i-a cerut în mod direct lui Baaklini suma de 20 miliarde lei vechi, atât pentru sine cât şi pentru un operator portuar din Constanţa, în proporţii neprecizate, pentru a interveni pe lângă operatorul portuar respectiv şi pe lângă o agenţie de shipping, în scopul de a rezolva problema transportului mărfurilor. În plus, Bogatu a făcut personal intervenţii pe lângă mai multe persoane pentru a se împiedica descărcarea mărfurilor de pe vas, în încercarea de a evita verificarea şi evaluarea acestora, astfel încât să nu poată fi constatate discrepanţele dintre mărfurile concret îmbarcate pe vas şi documentele comerciale ale acestora, susţin anchetatorii.

Cele mai citite

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...

Rusia e furioasă. Muniția din India a ajuns în Ucraina

Proiectilele de artilerie vândute de producătorii de armament indieni au fost deturnate de clienții europeni către Ucraina, iar New Delhi nu a intervenit pentru...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă