4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIBM finanteaza cercetarea in domeniul IT la Politehnica Bucuresti

IBM finanteaza cercetarea in domeniul IT la Politehnica Bucuresti

IBM Romania a anuntat ca va finanta proiectul "EquiPoly – Crearea unei infrastructuri moderne de cercetare si dezvoltare pentru calcul Grid avansat si a unei platforme de testare pentru diverse tehnologii”, la Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB), in cadrul programului IBM Equinox.
Programul are ca scop atat identificarea de comunitati studentesti si de cercetare care initiaza proiecte IT bazate pe tehnologii de varf, cat si sustinerea acestor proiecte, UPB numarandu-se printre cele 21 de universitati care au fost implicate in program si, in urma unui proces de selectie, a primit din partea IBM un grup de servere xSeries dotate cu software IBM pentru Linux.
Practic, prin acest proiect se intentioneaza dezvoltarea de software de tip middleware pentru un cluster de PC-uri bazat pe Linux, avand ca suport serverele IBM eServer xSeries. Cluster-ele sunt in prezent alternativa viabila pentru calculatoarele de inalta performanta (High Performance Computers) – in mediile Grid, acestea constituind o componenta de baza ce reprezinta practic unitatea functionala.
Abordarea bazata pe ele va permite echipei UPB sa dezvolte concepte noi si sa ofere noi mijloace pentru partajarea resurselor si pentru activitatile de colaborare intre centre de cercetare dispersate din punct de vedere geografic, infrastructura rezultata urmand sa sustina activitatile interne de cercetare si de experimentare din UPB. Pentru studenti, in special pentru cei implicati in studii postuniversitare, va fi un sprijin educational pentru cursuri avansate si proiecte de diploma.
Cu alte cuvinte, printre principalele rezultate estimate se numara: faptul ca studentii UPB vor fi la curent cu ultimele tehnologii IBM si in acest fel vor fi mai bine pregatiti pentru cerintele din industrie; vor fi dezvoltate programe de instruire si cursuri pentru studenti si colaboratori externi din industrie, care doresc sa isi instruiasca angajatii in domeniul ultimelor tehnologii Grid, al mediilor cu disponibilitate ridicata si al calculului de inalta performanta; vor fi imbunatatite colaborarile existente cu alte universitati si centre de calcul din Europa si Statele Unite (UPB fiind in prezent implicata in colaborari cu IBM Linux Competence Center, eBusiness Academy, eGovernment, Cisco, Microsoft, Oracle si alti reprezentanti importanti din mediul industrial). Si, nu in ultimul rand, va fi creat un model ce poate fi urmat de alte universitati si centre de cercetare din Romania.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă