20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIaşi: "Lotul UMF", la un pas de judecată

Iaşi: „Lotul UMF”, la un pas de judecată

Rectorul UMF a confirmat ca la audierea de acum doua zile i s-a prezentat materialul de urmarire penala. Aceasta este etapa premergatoare trimiterii in judecata. Astarastoae a cerut ridicarea interdictiei de a parasi tara, cererea urmind sa fie discutata astazi.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) „Gr.T. Popa” a criticat actiunile procurorilor anticoruptie, dupa ce i s-a prezentat materialul de urmarire penala. Prof.dr. Vasile Astarastoae, prin avocata sa, Maria Aldea, a formulat o plingere impotriva ordonantei procurorului de a nu parasi tara. In plingerea respectiva, al carei termen de judecata a fost stabilit pentru astazi, Astarastoae a criticat decizia anchetatorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi. In plus, desi nu a vrut sa dea declaratii cu privire la recenta sa chemare la sediul DNA, acesta a mentionat ca, pentru data de 23 noiembrie, cei 16 invinuiti au fost chemati pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala. Aceasta inseamna ca procurorii se pregatesc pentru a-i trimite in judecata pe cei 16 acuzati din „Lotul UMF”. In cadrul solicitarii depuse la instanta, rectorul UMF a contestat decizia de prelungire a obligatiei de a nu parasi tara, luata de anchetatorii anticoruptie pe 18 noiembrie. Acesta a precizat in solicitarea respectiva ca ordonanta este nelegala si netemeinica.

Reclamantul a adaugat ca actul nu a fost motivat, dupa cum cere legea, si ca in el se face referire la presupuse infractiuni ce ar fi fost comise de alti invinuiti. In opinia anchetatorilor, temeiurile care au stat la baza masurii in mometnul initial ar subzista. „Nu intelegem ce temeiuri «subzista», atit timp cit ele nu au fost indicate. In plus, se mentioneaza ca as fi fost audiat pe 12 octombrie, insa am mers la sediul DNA pe 21 octombrie. Mai mult, in dosar nu exista o constituire de parte civila din partea UMF, astfel ca nu stim cum a fost calculat un prejudiciu, in conditiile in care platforma de e-learning exista si functioneaza de peste un an”, a precizat Vasile Astarastoae in cererea depusa la Curtea de Apel Iasi. Acesta a recunoscut ca toti acuzatii din dosar au fost chemati pe 23 noiembrie din nou la sediul DNA Iasi, pentru a li se prezenta materialul de urmarire penala.

De asemenea, Astarastoae a mentionat ca, pentru un alt acuzat din dosar, Laurian Tanasescu, procurorii nu au prelungit masura de a nu parasi tara, desi acesta a fost primul acuzat de constituire de grup infractional organizat. Urmeaza ca, astazi, judecatorii de la Curtea de Apel sa decida daca se impune mentinerea masurii in cazul rectorului UMF Iasi.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă