5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialIarna nu e ca vara. Hakkapeliitta, primele gume pentru zăpadă și gheață,...

Iarna nu e ca vara. Hakkapeliitta, primele gume pentru zăpadă și gheață, au împlinit 80 de ani

Unde puteau să se nască anvelopele de iarnă, dacă nu într-o țară nordică, unde temperaturile de -10 grade Celsius sunt considerate primăvăratice, iar, în secolul al XVII-lea, cavalerii strigau în luptă “Hakkaapäälle!” (Ucideți-i!). Acum 80 de ani, în 1936, finlandezii de la Nokian Tyres au inventat "Nokian Hakkapeliitta", primele cauciucuri de iarnă pentru autoturismele de pasageri.

Primele anvelope de iarnă, "Kelirengas", au apărut în 1934 și erau destinate camioanelor și autobuzelor. După doi ani de evaluare a avantajelor acestora, Suomen Gummitehdas Oy (Fabrica de cauciuc finlandeză – numele Nokian a apărut abia în 1988) a scos pe piață versiunea pentru autoturisme, "Nokian Hakkapeliitta", care a generat o adevărată revoluție în siguranța în trafic, în în condiții de carosabil alunecos și acoperit cu zăpadă.

Cea mai importantă funcție a anvelopei originale de iarnă a fost adâncimea benzii de rulare, drumurile fiind ca în România de astăzi, unele de pământ sau acoperite cu pietriș și nisip, altele asfaltate. Prin urmare, era important ca anvelopele să reziste atât pe gheață și zăpadă moale, cât și pe asfalt curat.

Mai târziu, în 1961, tot Nokian a prezentat prima anvelopă de iarnă cu ținte, numită Kometa-Hakkapeliitta. Aceasta a devenit imediat celebră la nivel global, după ce i-a ajutat pe piloții finlandezi de raliuri să domine legendarul raliu Monte Carlo, în anii 1960.

Acum, după 80 de ani, în multe țări, inclusiv în România, anvelopele de iarnă sunt obligatorii prin lege, iar oferta este extrem de bogată, toți producătorii având astfel de produse în portofoliu. Pentru a rula în siguranță iarna, nu trebuie să decât să vă încălțați corect mașina, ținând cont de tipodimensiuni, indicele de viteză și model, multe pneuri fiind dezvoltate în funcție de regiune și nevoile locale, cum ar fi condițiile climatice, starea drumurilor și întreținerea lor pe timp de iarnă.

Cele mai citite

Pensiile cresc din ianuarie 2025: Pensia minimă garantată ajunge la 1.415 lei

Valoarea Punctului de Referință (VPR) pentru calculul pensiilor va crește de la 81 de lei la 91 de lei, marcând o majorare de 12,1%,...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă