20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIarnă grea pentru fotbalul din Ardeal

Iarnă grea pentru fotbalul din Ardeal

Meciurile din Liga I vor continua în 2013, însă cel puţin două echipe din Transilvania nu sunt sigure că vor relua campionatul.

 

Etapa a 20-a a Ligii I la fotbal nu se va  mai disputa în acest final de săptămână, după ce Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a luat ieri decizia de a o reprograma pentru primăvara anului viitor. Această veste a fost primită cu bucurie de 12 echipe din campionat, cele care au cerut oficial oprirea fotbalului în acest an, însă jucătorii tuturor celor 18 formaţii răsuflă uşuraţi după aflarea deciziei. În această categorie intră şi jucătorii celor trei echipe din Ardeal care nu şi-au primit salariile de mai multe luni. Ba mai mult, două dintre ele, Gloria Bistriţa şi Universitatea Cluj, nu sunt deloc sigure că vor relua campionatul în primăvara lui 2013.

Ca o ironie, meciul direct disputat săptămâna trecută ar putea fi ultimul pe care cele două formaţii l-au bifat în acest sezon de Liga I. Gloria şi „U” ar putea să rămână fără jucători în această iarnă, în condiţiile care aceştia îşi vor depune memorii ca să devină liberi de contract. Singura salvare ar însemna venirea unui investitor privat la fiecare din cele două echipe, în condiţiile în care eventualul ajutor financiar al autorităţilor locale nu va putea redresa deloc situaţia acestor cluburi. „În perioada următoare va trebui să facem rost de bani, să aducem jucători, dar şi să-i plătim pe cei care îi avem aici. Cert este că nu putem să reîncepem aşa campionatul. Soluţia este să facem rost de bani şi să ne plătim datoriile, pentru că Gloria Bistriţa este în pericol de desfiinţare”, a declarat preşedintele Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu.

Situaţie critică şi la „U”

Astfel, în cele două luni şi jumătate rămase până la disputarea etapei a 20-a, prioritatea conducerii echipei bistriţene este găsirea banilor care îl va menţine la echipă şi pe antrenorul Nicolae Manea. Aproximativ la fel stau lucrurile şi în tabăra Universităţii Cluj, o altă echipă care a terminat anul 2012 doar prin bunăvoinţa jucătorilor. Patru străini aduşi de către fostul manager, Anamaria Prodan, s-au despărţit deja în condiţii mai mult sau mai puţin amiabile de „U”, iar o mare parte din cei rămaşi pentru meciul cu Steaua Bucureşti, ce trebuia să aibă loc vineri, nu sunt deloc convinşi că vor evolua împotriva roş-albaştrilor în luna martie. Aceştia au anunţat că îşi vor depune memorii să devină jucători liberi, astfel că singura soluţie pentru menţinerea echipei în viaţă reprezintă venirea unui investitor. Posibilii oameni de afaceri care ar fi vrut să o cumpere pe „U” au făcut un pas înapoi după ce vechiul şi actualul proprietar sunt urmăriţi penal pentru delapidare, astfel că viitorul lui „U” pare, mai degrabă, unul negru.

Pe de altă parte, nici banii din drepturile TV nu vor ţine prea mult de cald celor două cluburi. Gloria va primi o sumă infimă pentru că a evoluat în liga a doua în sezonul trecut, în timp ce clujenii se tem că banii ce revin Universităţii ar putea intra în conturile fostului patron, Florian Walter, care vrea să-şi recupereze o parte din suma investită la „U”.

Nici Gaz Metan Mediaş nu va trece în linişte peste această pauză competiţională, în condiţiile în care şi elevii lui Cristi Pustai sunt neplătiţi de câteva luni. Totuşi, Eric şi colegii săi trag speranţe că vor primi o parte din bani până la Crăciun, astfel că Gazul nu pare a avea probleme mari în a termina actualul sezon.

CFR, campioana banilor

Singura reprezentantă a Ardealului care nu are probleme financiare, ba dimpotrivă, este CFR Cluj. Actuala campioană a României îşi va rotunji conturile în perioada următoare cu aproximativ 20 de milioane de euro, bani veniţi doar din participarea în Liga Campionilor. Ba mai mult, la începutul lui 2013 feroviarii vor mai primi peste trei milioane de euro doar din drepturile TV pentru Liga I, astfel că CFR-ul şi-a asigurat, deja, bugetul cel puţin pe următorul sezon al Ligii I.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă