19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialIarna grea, omătul mare - semne rele pentru anul agricol

Iarna grea, omătul mare – semne rele pentru anul agricol

Temperaturile extrem de scăzute de la începutul acestui an spulberă şansele unui an agricol bun. Unele culturi sunt compromise în totalitate, iar altele, în proporţii de 30-50%, scrie Adevărul.

 

Încă de la sfârşitul anului trecut, fermierii şi chiar ministrul de atunci al Agriculturii, Valeriu Tabără, avertizau că anul agricol 2012 nu va fi deloc unul uşor. Seceta din a doua jumătate a lui 2011 a compromis complet producţia de rapiţă şi a afectat întregul sector al cerealelor. Gerul şi cantitatea uriaşă de zăpadă de la începutul acestui an îşi vor pune şi ele amprenta asupra producţiei agricole din 2012.

Deocamdată, nu există un bilanţ final al daunelor cauzate de fenomenele meteo extreme, însă fermierii spun că, şi în contextul unei primăveri favorabile, pagubele produse până în acest punct nu se mai pot remedia. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a prezentat, săptămâna trecută, primele statistici oficiale conform cărora, până în acest moment, sunt afectate 80 de hectare de sere din zona Işalniţa (judeţul Dolj), 250 de hectare de solarii în zona Matca (judeţul Galaţi) şi 30 de hectare de solarii în alte regiuni. În regiunea Matca, din primele estimări, aproximativ 35% din spaţiile protejate şi cultivate cu legume extratimpurii sunt afectate, iar 10-15% sunt distruse în totalitate, a anunţat MADR în urma unei vizite a noului ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, în zonă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă