Opoziţia ucraineană pro-europeană manifesta luni împotriva abandonării de către autorităţile de la Kiev a acordului de asociere cu UE la presiunea Rusiei, în timp ce Bruxelles-ul sublinia că oferta este încă valabilă.
Manifestanţii s-au reunit luni dimineaţă în faţa sediului guvernului de la Kiev, a doua zi după o uriaşă manifestare de protest care a adunat zeci de mii de persoane, cea mai mare acţiune antiguvernamentală în Ucraina după Revoluţia portocalie pro-occidentală din 2004. Veniţi din alte regiuni ale Ucrainei, sătui de „dominaţia rusă de sute de ani“, manifestanţii au inundat străzile Kievului cântând „Ucraina este Europa“, sloganul popular în timpul Revoluţiei portocalii. Poliţia a intervenit cu violenţă, folosind gaze lacrimogene şi lovituri de baston pentru împrăştierea manifestanţilor care încercau să pătrundă în sediul guvernului. Guvernul de la Kiev a decis brusc, săptămâna trecută, să renunţe la semnarea unui acord istoric între fosta republică sovietică şi UE, opoziţia acuzându-l că a cedat presiunilor Moscovei. Rusia, destinaţie a unui sfert din exporturile ucrainene, presează Kievul să adere la uniunea vamală creată de Moscova cu alte ex-republici sovietice. În Financial Times, fostul preşedinte ucrainean pro-occidental Viktor Iuşcenko estima că, renunţând să semneze acordul de asociere cu UE, liderii ucraineni s-au angajat „într-un joc politic periculos, barbar şi necinstit“. Într-un discurs citit de fiica ei, Eugenia, Iulia Timoşenko, fost premier, aflată în închisoare pentru abuz de putere, declara: „Printr-o coincidenţă mistică, Ianukovici ne-a adus în pieţe. Trebuie să terminăm ceea ce nu am finalizat după Revoluţia portocalie din 2004“.
Campionul mondial de box şi candidat la prezidenţiale Vitali Klişcenko şi-a văzut avionul deturnat când revenea la Kiev după o călătorie de afaceri. A fost obligat să aterizeze la zeci de kilometri de Kiev, iar autorităţile nu i-au permis să părăsească avionul.