10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialHunedoara Ð pe locul doi in topul poluarii apelor

Hunedoara Ð pe locul doi in topul poluarii apelor

Judetul Hunedoara se situeaza pe locul II, in acest an, in clasamentul poluarilor accidentale ale apelor, dupa Bacau – releva un raport al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). In Hunedoara apele au fost poluate anul acesta, din neglijenta, cu substante petroliere, insa trebuie avuta in vedere si starea precara a sistemelor de epurare si a canalizarii.
Potrivit reprezentantilor MMGA, in perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2006 pe teritoriul Romaniei s-au inregistrat, 84 de astfel de cazuri, iar aceste fenomene au fost provocate, de cele mai multe ori, de evacuarea apelor uzate in canalele de irigatii, depasiri ale valorilor maxime admise la indicatorii de calitate a apelor uzate evacuate, avarii ale conductelor, functionarea necorespunzatoare a statiilor de epurare si nesalubrizarea raurilor.
In judetul Hunedoara, de la inceputul acestui an au fost inregistrate 4 poluari accidentale, pe cursurile raurilor Mures si Strei. De doua dintre aceste fenomene s-a facut vinovata, in mod consecutiv, Termocentrala Mintia, insa si uzina de reparat vagoane „Reva” Simeria a reusit sa polueze raul Strei.
Directorul Agentiei de Protectie a Mediului, Elena Badescu, a declarat ca este vorba despre poluare accidentala cu produse petroliere, care au ajuns in sistemele de canalizare. Ea a adaugat, insa, ca „in judet statiile de epurare a apelor uzate sunt deficitare, la fel ca si sistemul de canalizare. Acum avem in derulare doua programe ISPA, pentru orasele Deva si Hunedoara”.
Pe de alta parte, in Hunedoara si aerul are de suferit in urma poluarilor accidentale, nu numai apele, iar in acest an „Ecosid” a reusit sa „otraveasca” de doua ori acest factor de mediu. Reprezentantii MMGA sustin ca valoarea totala a sanctiunilor aplicate poluatorilor de catre inspectori se ridica la suma de aproape 2 milioane RON, cea mai mare sanctiune fiind aplicata societatii „Petrom”.
Pentru eliminarea riscului poluarilor accidentale, agentii economici au fost instiintati ca trebuie sa accelereze procesul de realizare a investitiilor de mediu.

Cele mai citite

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Benjamin Netanyahu promite că va răzbuna atacul Iranului: „ va plăti prețul pentru asta”

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat marţi seară că Iranul "a comis o greşeală gravă" atacând ţara sa şi că "va plăti preţul pentru...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă