9.9 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSpecialHugo Chavez, noi COMPLICAŢII după operaţie

Hugo Chavez, noi COMPLICAŢII după operaţie

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez prezintă “noi complicaţii” a căror tratare “nu este lipsită de riscuri”, după ce a fost supus la 11 decembrie unei a patra operaţii de cancer într-un spital din Havana, a anunţat duminică vicepreşedintele Nicolas Maduro, potrivit Mediafax.

“Am fost informaţi în legătură cu noi complicaţii apărute în urma unei infecţii respiratorii”, a declarat Maduro pentru un post de radioteleviziune, de la Havana.

“Starea de sănătate a preşedintelui Chavez continuă să fie delicată”, a declarat Maduro, adăugând că aceste complicaţii “este necesar să fie tratate printr-un tratament care nu este lipsit riscuri”.

Vicepreşedintele venezuelean, desemnat de Chavez ca succesor în cazul în care s-ar organiza alegeri anticipate, se află începând de vineri la Havana, alături de preşedinte, şi a anunţat că va rămâne lângă acesta în următoarele ore, pentru a urmări îndeaproape evoluţia stării sale de sănătate.

Citeşte şi Hugo Chavez este în stare stabilă, în pofida unei infecţii respiratorii

El a făcut aceste declaraţii la puţin timp după ce a vorbit cu Chavez, subliniind că “mulţumită forţei fizice şi spirituale, preşedintele este în măsură să se confrunte cu această situaţie dificilă”.

“Noi am decis să rămânem în următoarele ore la Havana, alături de preşedinte şi familia sa, foarte atenţi la evoluţia stării sale de sănătate”, a adăugat vicepreşedintele, care era însoţit de Rosa Virgina, una dintre fiicele lui Chavez, de Jorge Arreaza, ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei, şi de Cilia Flores, procurorul Republicii.

În cursul ultimei întâlniri cu vicepreşedintele, “preşedintele Chavez a cerut în mod special ca noi să transmitem urări de sfârşit de an familiilor venezuelene care se reunesc zilele acestea”, a mai spus Maduro.

Imediat după declaraţiile lui Nicolas Maduro, ministrul Informaţiilor Ernesto Villegas a dezminţit cu fermitate, pentru postul oficial de televiziune VTV, zvonuri cu privire la moartea preşedintelui, zvonuri care s-au intensificat, în ultimele ore, pe reţele de socializare.

Villegas a anunţat totodată că primarul din Caracas a hotărât să anuleze un concert tradiţional de sfârşit de an, prevăzut luni, în Piaţa Bolivar, în centrul oraşului.

Primăria şi districtul federal “invită familiile din capitală şi din Venezuela, în general, să aştepte Anul Nou, reunite în fiecare cămin, printr-o rugăciune de încredere şi speranţă pentru salvarea lui Chavez”, a declarat ministrul, care citea un comunicat.

A doua fiică a preşedintelui, Maria Gabriela Chavez, a postat un mesaj pe Twitter în care mulţumeşte “poporului Venezuelei” pentru dragoste, “cea mai mare forţă a noastră”.

Cele patru fiice ale preşedintelui se află alături de acesta, la Havana.

Citeşte şi Hugo Chavez a suferit o “hemoragie” în urma operaţiei

Aflat la putere din 1999, Chavez, în vârstă de 58 de ani, a fost reales la 7 octombrie şi ar urma să depună jurământul în Adunarea naţională la 10 ianuarie, potrivit Constituţiei. Dar, din cauza bolii, el a fost supus, la 11 decembrie, unei noi intervenţii chirurgicale, într-un spital din Havana, a patra de la detectarea, în iunie 2011, a unui cancer la nivelul zonei pelviene.

În urma acestei intervenţii, vicepreşedintele a declarat că operaţia a fost “complexă, dificlă, delicată”, anunţând o recuperare “de asemenea complexă şi dificilă”.

Potrivit ultimului buletin de sănătate difuzat lunea trecută, preşedintele prezenta “o uşoară ameliorare a stării de sănătate”, în urma unei infecţii respiratorii

Într-un mesaj de Crăciun, citit vineri de către vicepreşedintele Maduro, preşedintele Chavez a cerut armatei să “vegheze la unitatea” naţiunii.

Cele mai citite

Proiectul de OUG pentru comasarea alegerilor, în transparență publică. Localele și europarlamentarele vor avea loc pe 9 iunie

Ministerul Afacerilor Interne a pus, joi, în transparenţă publică, proiectul ordonanţei de urgenţă privind măsurile avute în vedere pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din...

Formația lui Horațiu Moldovan, eliminată din Cupa Spaniei! Athletic Bilbao va juca finala

Athletic Bilbao s-a calificat în finala Cupei Spaniei, după ce a învins-o cu 3-0 pe Atletico Madrid, în returul de pe „San Mames”. În...

Studiu: Dieta preferată de români. Cât se va extinde obezitatea în rândul populației

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel Mondial, potrivit statisticilor, peste 4 miliarde de oameni putând deveni supraponderali sau obezi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă