13.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialHugo Chavez este "conştient" de "complexitatea" stării sale de sănătate

Hugo Chavez este “conştient” de “complexitatea” stării sale de sănătate

Preşedintele venezuelan Hugo Chavez este “conştient” de dificultăţile situaţiei sale postoperatorii, a asigurat, marţi, vicepreşedintele şi succesorul său desemnat Nicolas Maduro, potrivit Mediafax.

El a dezminţit, astfel, zvonurile alarmiste la două zile după informaţiile privind deteriorarea stării de sănătate a preşedintelui.

Spitalizat de trei săptămâni în Cuba, unde a fost operat a patra oară de cancer, preşedintele este “conştient de complexitatea stării sale”, a declarat Maduro de la Havana, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune venezuelan Telesur, relatează AFP.

“Am putut să îl văd de două ori, să vorbesc cu el (…). I-am strâns mâna dreaptă, apoi el m-a îmbrăţişat cu o forţă gigantică”, a povestit el, fără să fie cu adevărat optimist în privinţa evoluţiei stării de sănătate a preşedintelui, ce urmează să depună jurământul pentru un nou mandat la 10 ianuarie.

“El se află în continuare sub supraveghere, îşi urmează tratamentul, este o situaţie complexă (…) Există când uşoare ameliorări, când o situaţie staţionară”, a continuat Maduro.

Venezuela stă cu sufletul la gură după ce vicepreşedintele a întrerupt, duminică, pregătirile pentru Anul Nou anunţând la televiziune, din Cuba, agravarea stării de sănătate a lui Chavez, în vârstă de 58 de ani, operat la 11 decembrie de cancer în zona pelviană, depistat în iunie 2011.

“Am fost informaţi în legătură cu noi complicaţii apărute în urma unei infecţii respiratorii”, iar tratamentul pentru aceste complicaţii “nu este lipsit de riscuri”, a dezvăluit Maduro.

Ajuns la 29 decembrie la Havana, vicepreşedintele, care este şi ministru de Externe şi a fost desemnat drept succesor de preşedinte înainte de plecarea sa, a precizat marţi seara că se va întoarce la Caracas miercuri.

În timp ce chiar susţinătorii săi aproape că au exclus posibilitatea ca Hugo Chavez să poată depună jurământul la data prevăzută, reţelele sociale abundă de zvonuri care anunţă moartea sa, în timp ce altele sunt pline de mesaje de solidaritate cu preşedintele.

Marţi, cotidianul spaniol ABC a anunţat pe pagina sa de Internet că preşedintele venezuelan se află în “comă artificială”, fără a-şi cita sursele.

Guvernul se străduieşte de la începutul săptămânii să înnăbuşe aceste zvonuri. “Îi cerem poporului nostru (…) să aibă încredere” în informaţiile furnizate de autorităţi, a cerut marţi Maduro, asigurând încă o dată că preşedintele “va ieşi din această situaţie mai devreme sau mai târziu”.

Liderul opoziţiei Henrique Capriles le-a cerut marţi venezuelanilor, într-un mesaj publicat pe Twitter, să nu se lasă pradă zvonurilor sau urii.

Ca semn al atmosferei de îngrijorare care domneşte în ţară, străzile din Caracas erau aproape goale marţi, de Anul Nou.

În cartierul foarte “chavist” 23 Ianuarie, locuitorii se străduiau să întreţină flacăra şi să menţină o ambianţă de joc şi sărbătoare.

“Oamenii sărbătoresc 31 decembrie cu melancolie, dar locuitorii sunt convinşi că Chavez va reveni”, a declarat pentru AFP un oficial care s-a identificat drept “Miguel, din 23 Ianuarie”.

“În această noapte acasă ne-am culcat devreme. Ce puteam face? Ne-am rugat şi apoi ne-am culcat”, a mărturisit la rândul ei Elisabeth Tores, asigurând că preşedintele “îi lipseşte”.

Reales cu un avans confortabil în octombrie pentru un nou mandat de şase ani, Hugo Chavez, aflat la putere din 1999, ar trebui să depună jurământul la 10 ianuarie în faţa Adunării Naţionale.

În faţa iminenţei acestei date, puterea vrea să amâne ceremonia, înscrisă în Constituţie, într-un fel care să nu fie interpretat drept o “lovitură de stat instituţională”, a apreciat analistul Luis Vincent Leon. Până în prezent, Maduro şi preşedintele Adunării Naţionale, Dionysos Cascabelle, evocă posibilitatea unei depuneri a jurământului ulterior, în faţa Curţii Supreme de Justiţie.

Potrivit Constituţiei, în caz de imposibilitate a preşedintelui de a-şi asuma funcţiile, vicepreşedintele sau preşedintele Adunării, în funcţie de interpretare, urmează să asigure interimatul şi să convoace alegeri anticipate.

Henrique Capriles, învins de Chavez la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie, care ar putea să îl înfrunte pe Maduro la urne, a recunoscut că data preluării funcţiei ar putea fi amânată.

Raritatea informaţiilor privind starea de sănătate a lui Chavez contribuie la alimentarea îngrijorării susţinătorilor săi. După ce a plecat la Havana pentru a primi îngrijiri medicale, niciun comunicat medical nu a fost publicat. Guvernul venezuelan este cel care informează câte puţin despre starea sa de sănătate în comunicate scurte, care trebuie difuzate obligatoriu de toate posturile de radio şi televiziune din ţară.

Cele mai citite

Piedone reconfirmă candidatura la Primăria Capitalei: “Nu mă ascund după perdea!”

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a reconfirmat candidatura la Primăria Capitalei din partea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), marți seara, în direct. Anunţul...

Sunt acuzat de ”Agenția Națională de Securitate”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, susține că este acuzat de Agenția Națională de Securitate (ANI) și anunță intenția de a-i da în...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...
Ultima oră
Pe aceeași temă