16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialHuffington Post: Trucurile murdare ameninţă să submineze reînnoirea politică în România

Huffington Post: Trucurile murdare ameninţă să submineze reînnoirea politică în România

Succesul lui Victor Ponta ca premier pare să fi deranjat “vechea gardă şi pe preşedintele Traian Băsescu”, susţine Huffington Post într-un comentariu intitulat “Trucurile murdare ameninţă să submineze reînnoirea politică în România” şi publicat în ediţia electronică, potrivit Mediafax.

Numirea lui Victor Ponta în funcţia de premier al României, luna trecută, a reprezentat pentru mulţi dintre români, speranţa într-o schimbare a culturii politice. Ca preşedinte al Uniunii Social Liberale (USL), el a promovat o politică de revigorare economică, socială şi democratică, ceea ce i-a adus o victorie clară la alegerile locale.

Totuşi, succesul lui Ponta pare să fi deranjat veche gardă şi pe preşedintele Traian Băsescu. Noul premier este ţinta mai multor controvesre politice menite să îl împiedice în realizarea programului său şi să îi submineze popularitatea, comentează publicaţia.

La începutul săptămânii, revista Nature a publicat un articol citând surse anonime, conform cărora teza de doctorat a lui Victor Ponta ar fi un plagiat, dar nu se ştie din ce motive aceste surse au ajuns tocmai la această publicaţie. Acuzaţiile au fost negate vehement, nu numai de premier, ci şi de Academia Română, de foştii săi profesori şi chiar de cei pe care i-ar fi plagiat, unul dintre aceştia scriindu-i chiar prefaţa, atunci când a fost publicată teza, în urmă cu opt ani, explică Huffington Post.

Pe de altă parte în perioada în care şi-a exercitat profesia de procuror, Victor Ponta a fost membru al comisiei însărcinate cu stabilirea procedurilor în cadrul Curţii Penale Internaţionale, iar de atunci a jucat un rol crucial în relaţia românilor cu această instituţie. Cu toate acestea, numeroşi comentatori români, sunt de părere că acuzaţiile de plagiat ar fi cel puţin bizare şi în cel mai rău caz motivate politic.

Confruntarea politică între Ponta şi Băsescu s-a intensificat în condiţiile în care cei doi îşi dispută rolul de reprezentare a ţării la summitul UE care va începe joi.

 

Cele mai citite

Societatea civilă și exprimarea ei

Provocările la adresa democrației sporesc în ultima vreme. Ele vin, în cele din urmă, din slăbirea societăților civile. Stingerea vocilor civice se observă direct sau...

Cursuri de crypto la Universitatea din Oradea, cu ajutorul Binance Romania Crypto School și programului Global University Outreach

Universitatea din Oradea și Binance România promovează educația financiară gratuită, prin proiectul național Crypto School, care oferă o serie de module online accesibile, concepute...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, anchetată disciplinar. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul judecătorului care soluţionează dosarul în care este cercetat penal...
Ultima oră
Pe aceeași temă