21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialHotelurile groazei de pe litoral

Hotelurile groazei de pe litoral

Mai multe hoteluri de pe litoral au fost amendate și sancționate, suplimentar, cu retragerea certificatului de clasificare, pentru problemele grave depistate. Măsurile au fost luate de reprezentanții Direcției Control din cadrul Ministerului Turismului, care au efectuat un control la mai multe unități de cazare în perioada 5 – 10 iulie. Pe lista neagră se află zece hoteluri de pe litoral și unul din Băile Herculane (hotel Cerna). Șapte din cele zece se află în stațiunea Neptun, altădată renumită pentru faptul că era destinația preferată a turiștilor din vestul Europei. Este vorba despre Clăbucet, Romanța, Bâlea, Terra, Caraiman, Craiova și Slatina. Au mai fost sancționate hotelurile Național și Unirea, din Mamaia, și Banat, din Olimp. Toate hotelurile erau clasificate la două stele, înainte de retragerea certificatului.

Ce probleme au fost găsite

„La controalele efectuate s-au constatat numeroase deficiențe printre care: fațadă deteriorată, mobilier uzat fizic și moral, instalații și obiecte sanitare din băile aferente spațiilor de cazare uzate și pătate, mocheta holurilor de acces către spațiile de cazare și cea din spațiile de cazare uzată și deteriorată, saltele uzate, deteriorate și pătate, tâmplăria, feroneria ferestrelor și ușile spațiilor de cazare, uzate”, au precizat reprezentanții Ministerului Turismului. Problemele acestea, afirmă aceștia, nu sunt de ieri, de azi, ci de ani de zile. De altfel, există procese-verbale întocmite în trecut în care sunt menționate exact aceleași probleme, dar și măsurile care trebuie luate, măsuri care, evident, au fost ignorate.

Legea spune că reprezentanții hotelurilor au căi de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancţiunii. Aceștia pot întocmi plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului–verbal.

Amenzi aplicate și de Protecția Consumatorilor

Controalele ministerului vin în urma unor controale ale Protecției Consumatorilor, instituție care a primit plângeri de la turiști pentru modul deplorabil în care arată camerele. La Comandamentul Litoral instituit în sezonul estival, un turist a reclamat, de exemplu, condițiile -proaste de cazare. „Hotelul Unirea din stațiunea Mamaia e cocină. E un miros în cameră de nu poți respira. Televizorul nu merge cum -trebuie și e praf peste tot. Acest hotel nu ar trebui să fie licențiat. Te îmbolnăvești”, a spus cel care a făcut reclamația. Echipa de comisari s-a deplasat la hotel și a găsit mai multe probleme în camera în care erau cazați turiștii. Ambele saltele prezentau pete, erau vechi și emanau un miros de mucegai. Sertarul de la noptieră era rupt și niciun program difuzat la televizor nu putea fi vizionat clar. Prima măsură luată a fost oprirea temporară a închirierii camerei respective și amendarea cu 5.000 de lei a hotelierului.

SPECIALISTUL

Fire de păr sub saltea

„Am făcut mai multe controale pe litoral. Multe sunt pregătite, mulți mai au de perfecționat. Nu vorbim de deficiențe majore. Am găsit, de exemplu, fire de păr sub saltea, nu păduchi. Nu e posibil să lăsăm problemele grave. Vorbim de mucegai. Nu te costă nimic să deschizi geamul în aprilie. Nu trebuie să deschizi toate came-rele, ci numai pe cele conforme”, a spus Horia Constantinescu, -comisar-șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor-Constanța.

SOLUȚII

Taxa pe paragină

Neptun și Olimp, stațiunile cu hotelu-rile cu cele mai mari probleme, se află în administrarea Primăriei Mangalia. De-a rândul anilor, primarii de aici au încercat să rezolve situația clădirilor lăsate în paragină, una din soluții fiind instituirea unei așa-numite taxe pe paragină. Măsura a fost atacată în contencios de reprezentanții prefecturii, pe motiv de dublă taxare, și nu se aplică.

Saltele murdare întru-un hotel din Mamaia

 

Televizoarele sunt vechi și nereglate

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă