10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialHotararea privind abilitarea Guvernului in functie sa prezinte bugetul, aprobata de Parlament

Hotararea privind abilitarea Guvernului in functie sa prezinte bugetul, aprobata de Parlament

Parlamentul a votat miercuri Hotararea privind transmiterea de catre Guvern a proiectului de buget de stat si a proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010, prin derogare de la Legea de organizare a Executivului, cu 259 de voturi pentru , 4 impotriva si 120 de abtineri (PDL), informeaza Newsin.

Proiectul de hotarare pentru abilitarea Guvernului in functie sa prezinte in Parlament proiectul de buget pe 2010, care prevede o derogare de la Legea 90/2001 pentru organizarea si functionarea Executivului, a fost propus de PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor.

In titlul proiectului se precizeaza: "Hotarare privind transmiterea de catre Guvernul Romaniei a proiectului de buget de stat si a proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010".

"Tinand seama de obligatiile care revin Romaniei in baza acordurilor cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, luand act de situatia de criza economica sociala si politica, Parlamentul Romanei, reunit in sedinta comuna din data de 4 noiembrie in baza art. 67 din Constitutie, si art. 1, punctul 22 din Regulamentul sedintelor comune, Camera Deputatilor si Senatul adopta prezenta hotarare, care contine un singur articol. Se solicita Guvernului Romaniei sa transmita in cel mai scurt timp Parlamentului, prin derogarea de la prevederile art. 26, alin. 3 din Legea 90/2001, proiectul Bugetului de Stat si proiectul Bugetului Asigurarilor Sociale de Stat pe 2010 in vederea dezbaterii si adoptarii acestuia", se arata in Hotarare. 

 

Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, inainte de vot, ca Guvernul Boc nu va putea inainta Parlamentului proiectul de buget deoarece ii interzice norma Constitutiei. Oltean a spus ca trebuie sa se renunte la aceasta hotarare si sa se acorde votul de incredere Cabinetului Croitoru care, intr-o saptamana, va veni cu proiectul de buget.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a precizat ca, de fapt, Parlamentul vrea, prin aceasta Hotarare, sa solicite Guvernului sa transmita proiectul de buget pentru a fi discutat in comisii speciale, iar, cand va fi un Guvern in functie, acest proiect va fi adoptat de Parlament.

Deputatul PSD Victor Ponta, care a citit proiectul de hotarare, a precizat ca proiectul de buget este un unul de lege si, in acest moment, actul juridic al Parlamentului este de a cere Guvernului sa-si indeplineasca o obligatie constitutionala de a transmite acest proiect.

Cele mai citite

UE a decis noi sancțiuni împotriva industriei de armament a Iranului

Uniunea Europeană(UE) a decis miercuri să impună noi sancţiuni împotriva Iranului, ce vizează producătorii de drone şi rachete după atacul asupra Israelului, liderii europeni...

Analiza măsurilor Guvernului PSD: Dovada că acestea au dus la creșterea cifrei de afaceri din industrie

În ultimele luni, cifra de afaceri din industrie a României a cunoscut o creștere semnificativă, iar acest lucru nu poate fi neglijat. Datele furnizate...

MAE: Unul din cele două grupuri de români blocați în Aeroportul din Dubai a ajuns acasă

Unul dintre cele două grupuri de cetăţeni români blocaţi în Aeroportul Internaţional Dubai a revenit în ţară, joi, cu o cursă care a operat...
Ultima oră
Pe aceeași temă