12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialHosni Mubarak rămâne în funcţie, dar cedează puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman

Hosni Mubarak rămâne în funcţie, dar cedează puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman

O parte din demonstranţii din piaţa Tahrir au început deja să plece spre casele lor, iar alţii rămân în continuare pe loc, ameniţând că vor protesta mâine în faţa Palatului Prezidenţial.

Omar Suleiman, vicepreşedintele căruia Hosni Mubarak i-a cedat puterea, cere oamenilor din piaţa Tahrir să fie înţelepţi şi să aibă răbdare. “E timpul să vă întoarceţi la muncă,” a spus Suleiman, care i-a îndemnat pe egipteni să nu recurgă la violenţă. Omar Suleiman a confirmat anunţul preşedintelui Mubarak, spunând că modificările din constituţie au fost făcute şi că va asigura tranziţia puterii în modul cel mai paşnic. Suleiman a cerut egiptenilor să nu se lase manipulaţi de presa internaţională. 

În discursul din această seara, Hosni Mubarak şi-a exprimat regretul pentru vieţile pierdute în timpul revoltelor şi a anunţat că îşi va duce mandatul de preşedinte până în luna septembrie, spunând că nu are de gând să dea curs dorinţelor externe.

În discursul din această seara, Hosni Mubarak a anunţat că rămâne în funcţie, dar îi va ceda puterea vicepreşedintelui Omar Suleiman. Practic, Suleiman va conduce din acest moment Egiptul în locul lui Mubarak, singurul lucru pe care nu îl poate face este dizolvarea parlamentului.

Mubarak a modificat cinci articole din Constituţie şi a anulat unul, astfel încât oricine va putea să candideze pentru fotoliul prezidenţiale. Modificările introduc limitarea numărului de mandate pe care le poate avea un preşedinte. Mubarak şi-a exprimat regretul pentru vieţile pierdute în timpul revoltelor şi a anunţat că îşi va duce mandatul de preşedinte până în luna septembrie, spunând că nu are de gând să dea curs dorinţelor externe.

 

Declaraţiile lui Mubarak:

Îi voi pedepsi pe cei care au cauzat aceste răni şi au comis crime împotriva voastră.

Voi răspunde cererilor voastre şi sunt hotărât să îmi duc promisiunile la bun sfârşit.

Greşelile pot avea loc în orice sistem politic.

Eu, ca preşedinte al republicii, sunt ruşinat şi nu voi asculta de alte intervenţii străine.

Dragii mei cetăţeni şi fraţi, nu voi candida la viitoarele alegeri. Voi proteja constituţia şi drepturile oamenilor. Puterea va fi transferată celui ales de popor.

Am început un dialog pe care trebuie să îl continuăm pentru a parcurge în pace perioada până în septembrie.

Trebuie să fim o echipă şi să ieşim din această criză, pentru a avea siguranţă pentru toţi oamenii.Am păstrat pacea în Egipt şi nu am încercat niciodată să am mai multă autoritate. Mă doare când văd aceste evenimente.

Sunt convins că Egiptul va trece peste aceste momente dificile. Egiptul trebuie să fie prima prioritate.

L-am delegat pe vice-preşedinte să preia din puteri şi am încredere că ţara va sta în picioare şi va trece peste aceste momente dificile. Nimeni nu va lua deciziile pentru noi.

Voi păstra integritatea ţării şi interesul Egiptului va fi prioritatea mea. Voi continua ceea ce am început până la sfârşit. Nu voi pleca şi voi fi îngropat aici.

 

 

—-

 

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, puternic contestat de manifestanţi, ar putea demisiona până vineri, a afirmat secretarul general al partidului de guvernământ din Egipt, Hossam Badrawi, transmite Mediafax.

“Mă aştept ca preşedintele să răspundă revendicărilor poporului, deoarece pentru el contează în final stabilitatea ţării, postul nu îl interesează în prezent”, a declarat Badrawi.

Întrebat cu privire la o eventuală apariţie a preşedintelui Mubarak vineri, pentru a anunţa o decizie pe această temă, secretarul general al partidului a răspuns: “Ar putea fi înainte”.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă