6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialHoria Virlan: "Iubiti si respectati traditia culinara!"

Horia Virlan: „Iubiti si respectati traditia culinara!”

Horia Virlan a lansat o carte, "Bucatele noastre", cu retete adaptate nevoilor zilelor noastre, pe care o gasiti in toate librariile din tara. Chiar daca este acum "scriitor", va continua emisiunea "Cireasa de pe tort" de la Prima TV si in 2010.

Tocmai ati lansat o carte, "Bucatele noastre"…

Horia Virlan: Imi doream de mai mult timp sa scriu o carte de bucate romanesti, dar adaptate nevoilor zilelor noastre. Atat timpul, cat si dieta sunt diferite de cele de acum 50-60 de ani. Odata cu aparitia la "Cireasa de pe tort" a venit si momentul, deoarece nu mai am statutul de ilustru necunoscut.

Pentru cine ati scris-o?

H.V.: Prin modul de prezentare a retetelor, m-am adresat atat incepatorilor si celor care gatesc ocazional, cat si gos­po­dinelor cu experienta care vor sa prepare "ceva nou". Cat despre ce doresc sa invete conationalii mei din carte: sa-si iubeasca traditia culinara si sa o respecte!

Cand ati invatat sa gatiti?

H.V.: In copilarie. Adolescent fiind, am cochetat cu bucataria, dar momentul hotarator in viitoarea mea cariera a fost stagiul militar, cand am gatit zilnic, timp
de mai mult de o luna, pentru un detasament de militari. Din anii copilariei petrecuti la bunica din partea mamei imi amintesc cu drag de laptele covasit, de mancarica de dovlecei cu rosii, marar si cimbru, si de ciulamaua de ciuciuleti (ciuperci mici).

Prima amintire din bucatarie?

H.V.: Am ajutat-o pe bunica sa prepare mamaliga, ca mai apoi sa prepar si oua jumari cu slanina afumata.

Din bucataria altor tari, ce ne recomandati sa incercam si ce sa evitam?

H.V.: Va recomand bucataria thailandeza si steak-urile argentiniene. Nu mancati, fratilor, gandaci, viermi si alte aiureli de felul acesta, doar nu suntem pasari, nici maimute!
 
Cel mai mare avantaj al meseriei de bucatar?

H.V.: Vorba unui coleg mai in varsta: "Nu te ploua, nu te bate vantul si nici nu mori de foame".

Un banc cu bucatari?

H.V.: Bancuri nu stiu, dar glume nesarate stiu cateva. Cand vine un nou bucatar, este trimis sa spele 0,5 kg de sare sau sa mute masina de gatit din mijlocul bucatariei, sa se poata spala dedesubt (masina de gatit fiind prinsa in pardoseala).

Cea mai amuzanta intamplare pe care ati trait-o in bucatarie?

H.V.: Bucataria nu este un loc in care ai timp sa te amuzi, dar sotii facem si noi, bucatarii. Oameni suntem, nu-i asa?

Retete de Craciun

 

Tarta cu gem de macese
250 g de faina s 100g pentru "fata" tartei • 2 oua • 150 g untura sau unt cu 82% grasime • 150 g zahar tos • Un plic de praf de copt • O lingurita de otet de mere • Un borcan (400 g) gem de macese • O lingura de zahar pudra • Un varf de cutit de sare.
 
Asezati faina intr-un bol, apoi rupeti bucatele din untura si adauga­t­i-le fainii, impreuna cu sarea. Folosindu-va de varful degetelor, omogenizati compozitia, ciupind faina si untura. In final, aceasta va avea aspect de nisip. Acum adaugati praful de copt, otetul, zaharul si ouale. Framantati un aluat de consistenta medie, dar ferm, si lasati-l sa se odihneasca, la rece, timp de 30 de minute.

Incingeti cuptorul la 175°C si ungeti, cu untura, o forma de tarta suficient de mare cat sa cuprinda 2/3 din aluatul framantat. Rulati 2/3 din aluat intr-o foaie de 0,5 cm grosime, avand forma tavii de tarta, apoi asezati-o in forma, curatand marginile ce ies in afara. Intindeti deasupra gemul de macese. Amestecati restul de aluat cu faina pastrata si, folosind razatoarea cu ochiuri mari, radeti-l peste gem. Introduceti tava de tarta in cuptor, iar dupa 30 de minute scoateti-o, pudrand zahar praf. Serviti tarta taiata in felii cu vin rozé din fructe.

 

Piept de porc crocant, cu sos de mustar

1,5 Kg de fleica de porc cu soric (bucata de fleica trebuie sa aiba o forma dreptunghiulara si sa nu fie mai groasa de 5-6 cm) • 3 cani de vin alb demisec • 3 cani de supa de pasare, preparata cu concentrat tip cub • O cana de smantana dulce • 3 linguri de mustar cu boabe • 2 crengute de cimbru • 2 crengute de salvie proaspata sau o lingurita de salvie uscata • ½ lingurita de piper negru macinat • O lingurita de sare.
 
Incingeti uleiul intr-o tigaie cu fundul gros si rumeniti fleica pe toate partile, la foc iute. Incingeti cuptorul la 150°C, apoi asezati fleica cu soricul in sus intr-o tava. Crestati usor soricul, cu un cutit ascutit, dandu-i forma de grill. Turnati in tava supa si vinul, in asa fel incat sa acopere ¾ din carne, apoi adaugati sarea si ierburile aromate, introducand-o in cuptor pentru 90 de minute.

Dupa ce carnea s-a patruns bine, asezati-o intr-o tava curata, tot cu soricul in sus si puneti deasupra o alta tava pentru a presa carnea. Ridicati temperatura cuptorului la 210°C si reintroduceti tava inauntru pentru inca 15 minute.

In timp ce carnea se coace, strecurati lichidul rezultat de la aceasta si puneti-l la fiert, la foc iute, intr-o craticioara. Dupa ce sosul a scazut la jumatate, adaugati smantana dulce, continuand fierberea pana cand lichidul s-a redus din nou la jumatate. Acum adaugati mustarul, amestecand bine.

Dupa ce carnea s-a copt, capatand o culoare aurie, taiati-o felii si serviti-o cu sosul de mustar si garnitura de varza rosie sau alba, ori legume fierte.
 

 

Cele mai citite

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....
Ultima oră
Pe aceeași temă