12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialHodorkovski: Căderea regimului Putin este INEVITABILĂ

Hodorkovski: Căderea regimului Putin este INEVITABILĂ

"Scopul nostru este să demonstrăm că există o alternativă la regimul actual", a declarat Mihail Hodorkovski duminică, care a anunţat recent din exilul pe care şi l-a impus că va fi pregătit să devină viitorul preşedinte al Rusiei. "Este inevitabilă o cădere a regimului din cauza crizei. Rezultatul trebuie să fie o Rusie democratică", a declarat el într-un discurs susţinut din străinătate prin videoconferinţă, perturbată de autorităţi, la un hotel din Sankt Petersburg, relatează Moscow Times, preluat de Mediafax.

Potrivit cotidianului rus, autorităţile din oraşul natal al preşedintelui rus au încercat să oprească evenimentul. În zona sălii de conferinţe a fost efectuată o percheziţie pentru droguri, poliţia a încercat să evacueze clădirea din cauza unei ameninţări cu bombă, sirenele vehiculelor de poliţie urlau în faţa hotelului, iar curentul electric a fost întrerupt – însă organizatorii au pregătit baterii.

Membri ai opoziţiei prezenţi în sală l-au întrebat care ar fi cea mai bună tactică pentru a ajunge la putere. Fostul magnat în domeniul petrolului a vorbit despre o serie de mijloace paşnice, însă unele persoane din audienţă au argumentat în favoarea unei abordări mai agresive, potrivit publicaţiei. 

Cu câteva minute înainte de începerea evenimentului, poliţia a dispus evacuarea hotelului, după o percheziţie pentru droguri în timp ce organizatorii instalau echipamentul pentru difuzarea discursului. Însă în timp ce poliţia încerca să evacueze clădirea, câteva zeci de consilieri ai opoziţiei şi activişti din oraş au reuşit să intre în sala de conferinţă. Poliţişti intrau periodic în sală şi cereau audienţei să plece, dar după ce ofiţeri au precizat că nu vor efectua evacuări cu forţa, publicul a rămas până la finalul evenimentului.

Hodorkovski nu a comentat despre ceea ce se petrecea în hotel, concentrându-se în schimb asupra temei schimbării regimului prin alegeri democratice. În pofida acestui haos, Hodorkovski – în trecut unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, încarcerat timp de aproape un deceniu pentru acuzaţii denunţate ca politice şi graţiat de Putin – şi-a susţinut însă până la capăt discursul, în care a îndemnat la instituirea unui nou regim politic în ţara sa.

Conferinţa a durat aproximativ o oră şi jumătate, încheindu-se când s-au terminat bateriile. Site-ul Fontanka.ru a scris că mai multe grupuri de turişti nu au putut să se cazeze la hotel în această perioadă de timp.

Cele mai citite

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă