25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialHillary Clinton: Înarmarea opozanţilor sirieni ar putea ajuta Al-Qaida şi Hamas

Hillary Clinton: Înarmarea opozanţilor sirieni ar putea ajuta Al-Qaida şi Hamas

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat că livrarea de arme opoziţiei siriene care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad ar putea ajuta grupările Al-Qaida şi Hamas, relatează Mediafax.

Responsabili ai celor două entităţi, care figurează pe lista americană cu organizaţii teroriste, şi-au exprimat sprijinul faţă de opozanţii regimului de la Damasc. Oficiali americani s-au pronunţat de asemenea în favoarea opoziţiei siriene, în timp ce congresmeni influenţi, precum senatorul republican John McCain, au făcut apel la înarmarea insurgenţilor sirieni.

Aflată duminică într-o deplasare în Maroc, Clinton a exclus această idee. „Nu ştim cu adevărat cine ar putea fi înarmat”, a declarat ea într-un interviu pentru postul de televiziune CBS News.

„Susţinem Al-Qaida în Siria?”, s-a întrebat ea, adăugând: „Hamas susţine acum opoziţia. Susţinem Hamas în Siria?”.

Şefa diplomaţiei americane a afirmat de asemenea că rămâne în favoarea apelurilor la acţiune pe tema represiunii sângeroase a opozanţilor sirieni, care s-a soldat cu peste 7.600 de morţi începând din martie 2011.

„Uneori, doborârea unor regimuri brutale necesită timp şi costă vieţi. Mi-ar plăcea să fie altfel”, a adăugat ea.

„Aceasta nu este Libia”, a mai avertizat ea, amintind că rebelii libieni care l-au înlăturat de la putere pe colonelul Muammar Kadhafi în 2011 aveau o bază pentru operaţiunile lor la Benghazi.

Clinton a precizat că oficiali americani s-au întâlnit cu membri ai Consiliului Naţional Sirian.

Ea şi-a exprimat speranţa că unele grupări vor găsi o modalitate de a introduce arme automate în Siria, dar a apreciat că livrarea direct către opozanţi ar fi dificilă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă