33.5 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialHillary Clinton: Înarmarea opozanţilor sirieni ar putea ajuta Al-Qaida şi Hamas

Hillary Clinton: Înarmarea opozanţilor sirieni ar putea ajuta Al-Qaida şi Hamas

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a afirmat că livrarea de arme opoziţiei siriene care luptă împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad ar putea ajuta grupările Al-Qaida şi Hamas, relatează Mediafax.

Responsabili ai celor două entităţi, care figurează pe lista americană cu organizaţii teroriste, şi-au exprimat sprijinul faţă de opozanţii regimului de la Damasc. Oficiali americani s-au pronunţat de asemenea în favoarea opoziţiei siriene, în timp ce congresmeni influenţi, precum senatorul republican John McCain, au făcut apel la înarmarea insurgenţilor sirieni.

Aflată duminică într-o deplasare în Maroc, Clinton a exclus această idee. “Nu ştim cu adevărat cine ar putea fi înarmat”, a declarat ea într-un interviu pentru postul de televiziune CBS News.

“Susţinem Al-Qaida în Siria?”, s-a întrebat ea, adăugând: “Hamas susţine acum opoziţia. Susţinem Hamas în Siria?”.

Şefa diplomaţiei americane a afirmat de asemenea că rămâne în favoarea apelurilor la acţiune pe tema represiunii sângeroase a opozanţilor sirieni, care s-a soldat cu peste 7.600 de morţi începând din martie 2011.

“Uneori, doborârea unor regimuri brutale necesită timp şi costă vieţi. Mi-ar plăcea să fie altfel”, a adăugat ea.

“Aceasta nu este Libia”, a mai avertizat ea, amintind că rebelii libieni care l-au înlăturat de la putere pe colonelul Muammar Kadhafi în 2011 aveau o bază pentru operaţiunile lor la Benghazi.

Clinton a precizat că oficiali americani s-au întâlnit cu membri ai Consiliului Naţional Sirian.

Ea şi-a exprimat speranţa că unele grupări vor găsi o modalitate de a introduce arme automate în Siria, dar a apreciat că livrarea direct către opozanţi ar fi dificilă.

Cele mai citite

Se împart funcțiile de vârf la NATO și la UE. Nu apare vreo poziție disponibilă pentru Klaus Iohannis

Imediat după alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 se negociază funcțiile de vârf la nivelul Uniunii Europene, în paralel cu negocierile pentru postul de...

Nicolae Stanciu, după victorie cu 3-0. “Ce am trăit azi nu se mai poate repeta”

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a declarat, luni, după victoria impresionantă cu 3-0 împotriva Ucrainei în meciul de debut de...

România a deschis scorul împotriva Ucrainei. 1-0, gol marcat de Stanciu

România a deschis scorul în meciul cu Ucraina, la turneul final al Campionatului European din Germania, Euro 2024. În minutul 29 al primei reprize, după...
Ultima oră
Pe aceeași temă