16.3 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialHillary Clinton a câștigat puncte importante după prima dezbatere electorală | OPINIE

Hillary Clinton a câștigat puncte importante după prima dezbatere electorală | OPINIE

Ce se poate spune la finalul celei mai vizionate dezbateri prezidențiale americane (audiența a fost estimată la 100 de milioane de telespectatori, dar această cifră nu o ia în calcul pe cea externă) din ultimii zeci de ani?

Și care va fi impactul concret al acesteia în aritmetica electorală? David Axelrod, principalul arhitect al celor două campanii ale lui Barack Obama, spunea la CNN, înaintea dezbaterii, că în final va conta cel mai mult impresia generală lăsată de cei doi candidați, cine va domina podiumul întâlnirii. Ei bine, oarecum surprinzător mai ales pentru cei care plecau de la premisa că Donald Trump este un showman înnăscut, Hillary Clinton a fost cea care a deținut, în cea mai mare parte a timpului, controlul discuției.

Sigur, sunt multe de spus, dar există cel puțin trei elemente care merită menționate din perspectiva impactului și a primelor impresii asupra alegătorilor. Primul, la sfârșitul dezbaterii un focus grup organizat de CNN în Florida, compus din alegători nedeciși, dintre care o parte înclinau mai degrabă către Donald Trump, a decis cu un scor copleșitor, 18 la 2, că Hillary Clinton a ieșit câștigătoare. Acesta este un lucru extrem de important pentru că vorbim de segmentul care va decide soarta alegerilor pentru că în interiorul nucleelor tradiționale ale candidaților nu se produc, de regulă, mari modificări în urma unor astfel de confruntări electorale. Mai mult, acest rezultat este oarecum surprinzător pentru că ne aflăm într-un moment în care Trump era pe val, reușise aproape să anuleze avantajul în sondaje, uneori și de 10 procente, pe care Hilary Clinton îl deținuse la un moment dat.

Al doilea element important este că Trump nu a reușit să înlăture impresia destul de răspândită că nu este potrivit să ocupe poziția de președinte. Aceasta era principala sa miză și impresia generală este aceea că nu a fost în măsură să câștige teren din acest punct de vedere. Ba, dacă ne uităm pe unele sondaje, s-a consolidat percepția contrară (în sondajul CNN 55 de procente dintre cei intervievați îl consideră nepotrivit pentru cea mai înaltă funcție în stat). Există și sondaje online care îl dau câștigător pe Trump. De exemplu, Drudge Report îl creditează cu un scor de 80 la 20 de procente în favoarea sa. Însă, cum Drudge Report este un website extrem de partizan pro-republican, o astfel de cifră nu este deloc surprinzătoare, având în vedere orientarea ideologică a audienței. De altfel, alte măsurători online, mai relevante, spun altceva. De pildă, cea efectuată de Zoomph, care ia în calcul datele analitice de pe rețelele sociale, care arată că în timp ce mesajele pozitive și negative distribuite pe Twitter în timpul dezbaterii au fost, în cazul lui Trump, echilibrate, în număr egal negative și pozitive, în cazul lui Hillary Clinton raportul i-a fost favorabil (la fiecare mențiune negativă au fost 1,5 mențiuni pozitive).

Până la urmă, mult mai relevant este un lucru, și acesta este un al treilea element care merită spus. Wall Street Journal, în ediția de astăzi, menționează că bursele asiatice au recuperat pierderile din zilele ante-rioare. Motivul: sentimentul că Hillary Clinton a punctat net mai bine ca Trump, care în repetate rânduri, inclusiv astă-noapte, a vorbit despre o posibilă dezangajare militară americană în Asia, cu trimitere directă la Coreea de Sud și Japonia, în timpul dezbaterii. Același lucru s-a întâmplat și în Mexic: pesosul a câștigat teren în raport cu dolarul. E o indicație a impactului enorm pe care campania electorală americană îl are în exterior în condițiile în care Donald Trump contestă deschis consensul bipartizan din ultimii zeci de ani în materie de politică externă, în relație cu aliații tradiționali.

Sigur, e doar prima dezba-tere. Mai sunt încă două și lucrurile se pot schimba între timp. Și Barack Obama a pierdut în prima dezbatere în fața lui Mitt Romney, acum patru ani. Totuși, pe 26 septembrie 2016 s-a consumat un moment important. Din două motive: 1. ne aflăm într-un punct în care Trump era pe val, iar o victorie ar fi schimbat, poate decisiv, dinamica campaniei; 2. de regulă, după 8 ani de mandat democrat, alegătorii vor o schimbare, așa că faptul că Hillary Clinton, văzută drept candidatul continuității la Casa Albă, a ieșit mai bine după dezbatere e un atu important pentru ea.

Acest comentariu a apărut în Revista 22.

Cele mai citite

Lucrări finalizate fără proceduri legale!

La Zorești, comuna Vernești, a avut loc o adevărată minune la construirea unei baze sportive, dar nu fără controverse. O achiziție recentă a...

Andreea Pora, editorial: Marile necunoscute din dosarul generalilor SRI

Andreea Pora ridică semne de întrebare cu privire la linșajul mediatic și arată cum Realitatea Tv patronată de Maricel Păcuraru are legatura cu dosarul...

Cehia dă asigurări Ucrainei că armamentul promis constând în sute de mii de obuze va sosi în curând

Premierul ceh Petr Fiala l-a asigurat marţi pe omologul său ucrainean Denis Şmîhal că primele muniţii din iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă