Tribunalul Bucureşti a aprobat ieri ieşirea din insolvenţă a companiei Hidroelectrica, totodată respingând cererile de opoziţie făcute de Andritz Viena şi Andritz Elveţia. Grupul austriac Andritz este furnizor de tehnologie şi servicii pentru diverse sectoare industriale, inclusiv pentru unităţi de producţie a energiei. Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, respectiv Euro Insol, Andritz Hydro, parte a grupului austriac, a obţinut constant, din 1997, contracte în valoare totală de peste 900 milioane de euro cu încredinţare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale. Decizia ieşirii din insolvenţă nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel a Capitalei.
Compania va reveni pe piaţă, probabil, săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta. Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă.
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă pe 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu „băieţii deştepţi“. Euro Insol a depus la tribunal, săptămâna trecută, planul de reorganizare a Hidroelectrica, Remus Borza, avocatul care gestionează insolvenţa companiei de stat, urmând să încaseze un bonus de 2,2 milioane de euro.
Profit brut de 100 milioane euro pe 2013
Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni un profit brut de 380 milioane lei, potrivit lui Borza. Compania a bugetat pentru acest an un profit brut de 434 milioane lei. Potrivit administratorului judiciar, de la o pierdere de 190 milioane lei pe primele cinci luni ale anului 2012, compania a ajuns la un profit-record de 399 milioane lei în intervalul similar al acestui an. Astfel, profitul consemnat de Hidroelectrica pe primele cinci luni din 2013 este cu 110 milioane lei mai mare decât cel înregistrat de companie la nivelul anului 2010, când societatea a avut un maxim al producţiei, de 19,8 TWh.
Personalul companiei s-a redus pe perioada insolvenţei cu 880 de angajaţi, de la 5.239 la 4.359 salariaţi pe 25 iunie.