14.6 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialHexi Pharma sau cum a ajuns corupţia la Judecata de Apoi

Hexi Pharma sau cum a ajuns corupţia la Judecata de Apoi

După incinerarea dosarului lui Dan Condrea şi pronunţarea verdictului de către procurori – „mortul e vinovat“, scandalul Hexi Pharma s-a stins. Românii demonstrează încă o dată că orice minune durează trei zile. Deja au apărut corbii la leşurile rămase după masacre. SEAP-ul s-a redeschis. Băieţii deştepţi, bine protejaţi de directocraţie (neclintită de două decenii), organizaţi pe căprării, sunt pe poziţii de interconectare la banul public. Exemplul Gemedica, firma sponsorului lui Sorin Oprescu, rămâne definitoriu. E netulburată.

Legislaţia sanitară a fost făcută în ultimii 25 de ani pentru interesele acestor grupuri clientelare. Preţul dezastrului îl plătesc deopotrivă medicii şi pacienţii. Sigur există şi cozi de topor în lumea doctorilor. Elementele constitutive ale mafiei sanitare sunt interesate de defăimarea întregului corp medical, pentru a nu se vedea iceberg-ul care loveşte în nava amiralităţii sănătăţii românilor.

Titanicul se scufundă. Rechinii sunt în preajmă. Comandantul de vas a pactizat cu ina-mi-cul. Oare de ce Raed Arafat nu poate fi clintit de niciun vânt politic? Oare simplitatea afişată e totuna cu pactizarea interesată?

Toate demersurile legislative din domeniul sănătăţii au în spate interese financiare şi de protecţie a caracatiţei. Nicio legătură cu protejarea sănătăţii sau promovarea decenţei actului medical. La conferinţele medicale sunt trimişi politruci, nu profesori, adevăraţi doctori.

În ce ţară din lume chirurgi care nu văd sala de operaţie apar în toate protocoalele medicale ca fiind cei care efectuează intervenţiile? Hoţi de drumul mare care schimbă ferestrele între etaje, plătind „facturile înnoirii“, sunt la rang de manageri ai marilor spitale.

Directocraţia e o plutocraţie a comisioanelor. Totul este trimis în insule. Vorba unui amic: „Ducatul Luxemburg de unde să-şi plătească huzurul imperial?“.

Este nevoie de o adevărată revoluţie. Dar revoluţia se face cu oameni nemulţumiţi. Dacă pacienţii vin din Fundul Moldovei şi ei cred că sunt operaţi de X-ulescu, dau tainul şi pleacă fericiţi, cine să fie agentul schimbării?

DNA imersionează camere de luat vederi în urina de probe. Doar, doar mai prinde un me-dic şpăgar. Dar a calculat oare cineva că suma ciubucurilor medicilor nu face nici 10% din comisionul înnoirii spitalului cu termopane şi aparatură medicală ţinută în cutii?

SEAP-ul ar trebui să fie literatură obligatorie pentru procurori. E mai mult decât SF. Acolo se văd anunţurile cu dedicaţie şi ramificaţia caracatiţei. Dar cine să fie interesat să lase sepia fără cerneala ocrotitoare? Politrucii au pactizat demult cu sistemul.

E interesată Madam DNA de cum s-au vânturat saltelele, porţiile de mâncare şi comi-sioanele pe perdele?

SEAP dă algoritmul simplu al corupţiei. Nu cu virgulă, la zecimale.

Toţi managerii, directorii de case de sănătate, patronii de firme, politrucii sanitari au case prin paradisuri exotice, colecţii de limuzine, bani pentru zece generaţii. Sunt un fel de arbori de sequoia în pădurea amazoniană. Se ascund, fără să ştie că nu-i caută nimeni.

Angajaţii multinaţionalelor au abonamente la policlinici private. Pacientul e văzut de specialist, dar reţeta compensată e dată de medicul de familie.

În ce ţară din lume acesta a ajuns conţopist?

Nici încuscririle universitare nu sunt benefice reformei. Multe universităţi de stat sunt LA FAMIGLIA, fraţi, cumetri, fini fac legea.

Mai nou e o frenezie de nedescris a transplantelor. Credeţi că le-a crescut profesorilor conştiinţa civică, nu. Deconturile de la CNSAS sunt bănoase. Un întreg bloc operator zace într-un spital bucureştean fără a avea vreun transplant. Şi sunt bani împrumutaţi. Cine să plătească dobânzile?

Cu Hexi Pharma s-a incinerat o problemă, dar bacteria din sistem rămâne.

Cât rămân lupii paznici la oi, cine să salveze turma?

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Generația de Aur, ultima victorie, cu o Selecționată mondială a Stelelor: 3-2

Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World Stars), pregătită de Jose Mourinho, potrivit rador.ro. Tricolorii au învins cu 3-2 echipa Legendelor Lumii (World...
Ultima oră
Pe aceeași temă