19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialHerta Müller: Premiul castigat nu are legatura cu implinirea a 20 de...

Herta Müller: Premiul castigat nu are legatura cu implinirea a 20 de ani de la caderea comunismului

Herta Müller, laureata a premiului Nobel pentru Literatura 2009, considera ca desemnarea sa nu are nicio legatura cu implinirea, in 2009, a 20 de ani de la caderea comunismului, ea atragand atentia ca numai ceea ce a scris are legatura cu regimul comunist.

Potrivit NewsIn, una dintre primele intrebari adresate scriitoarei Herta Müller la conferinta de presa organizata joi la Berlin, dupa anuntul facut la Stockholm privind castigarea premiului Nobel pentru Literatura, a fost daca desemnarea sa are legatura cu marcarea, in acest an, a 20 de ani de la caderea comunismului. "Nu cred ca premiul are legatura cu acest lucru, dar cred ca ceea ce am scris are legatura cu regimul comunist. Am trait 30 de ani in dictatura, am plecat din Romania in plina dictatura. La trei ani dupa ce am plecat din Romania, regimul a cazut. Imi pare rau ca foarte multi oameni care au suferit nu mai traiesc astazi", a declarat scriitoarea.

Vorbind despre perioada traita din Romania, ea atras atentia ca "regimul a distrus o tara intreaga si a luat toate drepturile oamenilor". Intrebata, de asemenea, cum a fost influentata de experienta traita in Romania, ea a raspuns ca a fost profund marcata. "Asta se vede in toate cartile mele. Literatura merge intotdeauna in acele locuri in care scriitorul are sensibilitati, iar, pentru mine, comunismul a fost acea sensibilitate. Autorul nu isi cauta temele, temele il gasesc pe el. In mintea mea, comunismul nu a trecut, comunismul este la fel de nociv ca si national-socialismul, ca perioada hitlerista, ca lagarele, ca dictaturile religioase, cum vedem si astazi in multe tari musulmane. Acestea aduc mult suferinta si distrugere fiintei umane", a declarat Herta Müller.

In ceea ce priveste castigarea premiului Nobel, scriitoarea de orgine romana s-a aratat in continuare coplesita. "Nu imi vine sa cred. Este uimitor. Nu ma asteptam la acest lucru. Eram sigura ca nu mi se va intampla tocmai mie si inca nici macar nu sunt in stare sa vorbesc despre acest lucru. Am nevoie sa realizeze ce s-a intamplat, sa imi pun gandurile in ordine", a recunoscut ea. "Nu imi vine sa cred ca este vorba despre mine. Este greu sa faci fata unui asemenea eveniment", a declarat scriitoarea. Herta Müller a mai spus, la conferinta de presa, ca era acasa cand a aflat despre castigarea Nobelului. "Am fost ieri la Stuttgard, eram obosita, stateam acasa. Atunci cand am aflat, mi-a venit sa vorbesc tot timpul, acum imi vine mai degraba sa tac", a subliniat ea.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă