14.7 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialHerman Van Rompuy avertizează că David Cameron ar putea pune UE în...

Herman Van Rompuy avertizează că David Cameron ar putea pune UE în pericol

Tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogativele ţării sale de la Uniunea Europeană ar putea conduce la dizolvarea blocului comunitar, a avertizat preşedintele Consiliului european Herman Van Rompuy într-un interviu publicat joi în The Guardian, informează Mediafax.

Cameron, care se confruntă cu presiuni din partea “euroscepticilor” din partidul său conservator, a declarat luna trecută că susţine apartenenţa Marii Britanii la UE, dar că vede “un nou acord” care să includă o procedură de neparticipare în cazul unor probleme-cheie.

“Dacă fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selecţie în politicile actuale pentru a participa la cele pe care le preferă şi a le respinge pe cele care îi plac mai puţin, Uniunea în general şi piaţa unică în particular s-ar dezintegra rapid”, a declarat Van Rompuy.

“Toate statele membre pot avea – şi exprima – cereri speciale şi nevoi, iar acestea sunt întotdeauna luate în considerare în deliberările noastre”, a adăugat el.

Dar potrivit lui Van Rompuy, schimbările în tratatele europene propuse de Cameron ar implica “proceduri lungi şi greoaie”, care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri.

Sondajele arată că britanicii preferă din ce în ce mai mult o ieşire completă din UE, care este percepută drept o instituţie care intervine în afacerile interne ale ţării şi care delapidează fonduri, în timp ce ţara este supusă unor măsuri de austeritate.

Dar premierul britanic a evitat până în prezent să propună clar un referendum privind menţinerea în UE, în pofida presiunilor exercitate de partidul său în favoarea unei poziţii clare pe această temă.

El a amânat astfel pentru începutul lui 2013 un discurs aşteptat în decembrie pe această temă.

Van Rompuy a declarat, de asemenea, pentru The Guardian că pentru el, retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum “un prieten ar pleca în deşert”.

Marea Britanie aparţine UE din 1973 dar nu a aderat la zona euro.

Cele mai citite

Tribunalul Maramureș decide demolarea zidului de segregare pentru comunitatea romă din Baia Mare

După o lungă bătălie juridică de 13 ani, Tribunalul Maramureș a emis o decizie definitivă în data de 14 februarie, obligând Primăria Baia...

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Politehnica Iași a înfrânat Rapidul. Giuleștenii, la primul eșec din acest an

Politehnica Iași i-a provocat prima înfrângere din acest an Rapidului, după ce s-a impus cu scorul de 3-1, sâmbătă seară, pe teren propriu, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă