Peste o zi vom afla daca Omar Hayssam va scapa de starea de arest preventiv in dosarul in care este judecat pentru terorism. Instanta Curtii de Apel Bucuresti se va pronunta miercuri fata de cererea procurorilor care au sustinut necesitatea mentinerii omului de afaceri sirian in arest. Omar Hayssam mai are un mandat de arestare in dosarul Foresta Nehoiu, astfel ca, indiferent de decizia de miercuri a judecatorului, acesta va ramane in detentie. Avocatii sirianului au cerut insistent eliberarea clientului lor, motivul invocat fiind starea de sanatate a inculpatului. „La dosar nu exista nici o proba convingatoare si credibila. Acest om bolnav de cancer nu poate reprezenta un pericol pentru ordinea publica”, a pledat in fata instantei Adrian Ciobanu, avocatul lui Omar Hayssam. Acesta a mai cerut sa nu fie luate in calcul declaratiile date de Muhamad Munaf, partenerul de afaceri a sirianului, declaratii luate la Bagdad de procurorii romani. Prietenul lui Hayssam, Muhamad Munaf, se afla retinut la Bagdad in custodia fortelor americane.
Audierea prin satelit a lui Munaf mai are de asteptat
Desi se vorbea la un moment dat despre un sistem teleconferinta prin care sa i se puna intrebari lui Munaf, acesta nu a fost pus in practica la termenul de ieri, deoarece s-a considerat de catre avocatii sirianului ca acesta este un caz de cercetare „atipic”.
Judecatorul sedintei a dispus ca Munaf sa fie citat din nou, pe cale diplomatica, urmatorul termen al procesului fiind stabilit in data de 20 martie. Omar Hayssam este in acest moment la sectia de reanimare a spitalului penitenciar Rahova, fiind operat si diagnosticat cu cancer la colon. Acest lucru nu l-a impiedicat pe sirian sa reclame autoritatile romane la CEDO.
Din arest, Hayssam da statul in judecata
Avocatul israelian al lui Hayssam a inaintat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg o plangere care arata incalcari ale drepturilor clientului sau de catre autoritatile romane. Acesta a pus in discutie incalcarea dreptului la viata. „Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat”, se arata in comunicatul avocatului israelian. Mai mult, avocatul sustine ca Hayssam ar fi supus torturii si tratamentelor inumane. In opinia avocatului Mordechai, arestarea sirianului a fost facuta intr-un dosar in care era cercetat pentru frauda, insa a fost anuntata de seful statului ca avand legatura cu rapirea jurnalistilor romani. In plangerea adresata CEDO, avocatul Martin Mordechai Tzivin mai arata ca Hayssam a fost prezentat opiniei publice ca inamicul public numarul unu inainte sa existe o condamnare definitiva si ca, desi s-a plans de probleme de sanatate, nu a fost tratat. In 28 martie 2005, jurnalistii Marie Jean Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in Irak, acestia fiind eliberati dupa 55 de zile.