3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialHârtie reciclată de persoane cu dizabilităţi

Hârtie reciclată de persoane cu dizabilităţi

Un număr de 25 de sibieni, din care 15 persoane cu dizabilităţi, va fi angajat din luna septembrie, la o nouă fabrică de reciclare a hârtiei, care va începe producţia anul viitor, în cadrul unui proiect naţional, finanţat cu fonduri europene.

Proiectul „Fabrica de bine” iniţiat de Asociaţia React îşi doreşte să fie un model pentru cât mai mulţi actori economici şi sociali. „Ne dorim ca angajatorii să realizeze că avem de-a face cu un potenţial neexploatat şi să ofere acestor persoane posibilitatea de a obţine, cu demnitate, un venit. Economia socială oferă o soluţie pentru creşterea ratei de angajare a acestor persoane vulnerabile social şi sperăm ca exemplul proiectului nostru, „Fabrica de bine”, să fie preluat de cât mai mulţi actori sociali şi economici”, a afirmat Anca Ştefan, managerul proiectului. Aceasta a adăugat că, până în prezent, Asociaţia React a reuşit să angajeze 7,42% dintre persoanele cu dizabilităţi din Sibiu, ceea ce înseamnă un număr de 1.525 de oameni. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt sibieni cu studii superioare şi medii, care, în cea mai mare parte, lucrează pentru companii multinaţionale sau companii mari.

Lanţ naţional

La nivel naţional, Asociaţia React şi-a propus ca în următorii doi ani să înfiinţeze în cinci oraşe şase fabrici de reciclare şi prelucrare a hârtiei, unde să lucreze 150 de persoane cu dizabilităţi. Conform unei statistici oficiale, la începutul lunii iunie în judeţul Sibiu erau înregistrate 20.402 persoane cu dizabilităţi. Potrivit unui studiu realizat în primele două luni ale anului de Asociaţia React, persoanele cu dizabilităţi din regiunea Transilvania Sud sunt punctuale şi îşi respectă termenele de îndeplinire a sarcinilor. Majoritatea companiilor mari preferă să plătească taxe în loc să angajeze persoane cu dizabilităţi, conform studiului la care au răspuns peste 1.000 de persoane. Din păcate, conform studiului realizat de Asociaţia React, conceptul de economie socială este foarte puţin cunoscut în România, iar formele existente pe piaţă nu sunt competitive.

Principala problemă a persoanelor cu dizabilităţi care doresc să muncească este refuzul angajatorilor şi al viitorilor colegi de a-i accepta. Deocamdată, cea mai mare deschidere o arată companiile multinaţionale prezente în România, care au conduceri cu o mentalitate mult mai deschisă. Pentru realizarea celor şase fabrici de reciclare şi prelucrare a hârtiei, Asociaţia React va investi în total 4,5 milioane de euro, majoritatea fonduri europene, conform Ancăi Ştefan. Totodată, 87% dintre cei intervievaţi din regiunea Transilvania de Sud cred că rezultatele muncii unui coleg de serviciu cu dizabilităţi sunt la fel de bune ca cele ale unei persoane fără dizabilităţi, iar managerii români sunt de acord cu această afirmaţie într-un procent de 88%. Un alt amănunt important este faptul că firmele care angajează persoane cu dizabilităţi beneficiază de o serie de facilităţi fiscale.

Asociaţie cu idei

Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală, non profit, creată în 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societăţii civile prin proiecte ample, cu rezultate semnificative în îmbunătăţirea calităţii vieţii membrilor comunităţilor vizate. Prin programele pe care le desfăşoară, organizaţia vizează trei domenii: integrare socială, educaţie şi sănătate publică. Până în prezent, Asociaţia React a câştigat nouă premii de excelenţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă