1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialHarta locurilor bune pentru investitii din Cluj

Harta locurilor bune pentru investitii din Cluj

CJ Cluj a intocmit o harta a terenurilor disponibile pentru investitii de amploare de pe teritoriul intregului judet. Masura a fost luata pentru a acoperi lipsa actuala de suprafete de concesionat pentru potentialii investitori. Potrivit reprezentantilor CJ, institutia este vizitata saptamanal de persoane care se intereseaza de posibilitatea de a aduce afaceri noi in judet, insa institutia nu mai detine terenuri disponibile.
Astfel, pentru a nu pierde potentialii investitori, conducerea Consiliului Judetean a gasit solutia unui „inventar” al parcelelor de dimensiuni care se preteaza la investitii importante. „Pe de o parte, aceasta harta ne permite sa ii ajutam intr-un fel pe cei care ne cer suport in dezvoltarea unor noi investitii, iar, pe de alta, ne ofera posibilitatea de a recomanda si zone mai putin cunoscute, pe care poate nu le-ar cauta, insa care prezinta potential” a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif.

Proiectul a fost intocmit de catre directia din subordinea arhitectului-sef al judetului, Radu Spanu, si a fost afisat pe site-ul oficial al institutiei. La intocmirea acestei harti au participat toate primariile de comune din judet, care au trimis informatii privind suprafata terenului, distanta acestora fata de Cluj-Napoca, starea drumul de acces ori situatia viabilizarii.

Sute de hectare asteapta investitii

Oferta de terenuri inventariaza peste 370 de hectare de terenuri, compuse din suprafete cuprinse intre cateva sute de metri patrati si cateva zeci de hectare. Administrativ, parcelele respective acopera 17 comune din judet, iar cea mai mare parte a acestora sunt proprietati private. Cele mai interesante sunt terenurile situate in imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca, respectiv comunele limitrofe orasului, situate de la 1 pana la 15 kilometri.
Dintre acestea exista teren disponibil in Baciu, unde se afla doua parcele de 13, respectiv 2 hectare, care sunt private si detin utilitati. In Feleacu exista patru parcele cu suprafete intre 1 si 10 hectare, proprietati private, racordate la curent electric si gaz.
In Apahida, harta intocmita de CJ prevede 66,5 hectare de teren, in sase parcele, de la 1,5 pana la 30 de hectare. Aceste comune, alaturi de Chinteni – unde, de asemenea, exista 10 hectare disponibile – sunt cuprinse in proiectul de zona metropolitana. Astfel, odata cu implementarea acestui proiect, comunele vor deveni cartiere ale orasului.

Centurile rutiere vor aduce explozie imobiliara

Cele mai interesante terenuri din punct de vedere al raportului localizare pret sunt apreciate de catre agentii imobiliari ca fiind cele amplasate in proximitatea viitoarelor centuri ocolitoare ale municipiului. Aflate in plin proces de constructie, cele doua sosele se vor reuni la intrarea in localitatea Jucu, incluzand, astfel, comuna Apahida si localitatea Sanicoara.
Conform hartii CJ, in zona exista trei parcele care totalizeaza peste 40 de hectare de teren, in comuna Jucu, iar in Bontida, localitate invecinata, sunt alte doua parcele de aproape 2 hectare. Daca acum terenurile par departe de orice pol de interes economic, un investitor cu viziune ar face o afacere buna cumparand pamant acolo unde, peste 11 luni – termenul de finalizare al centurilor – se vor intretaia doua importante cai de acces catre centrul si vestul tarii, drumuri care vor lega, astfel, nordul Ardealului de restul tarii.
Terenurile recomandate de CJ sunt private in marea majoritate, si detin utilitatile necesare.

Viitoarea statiune Vladeasa va creste zona de vest a judetului

O alta zona cu potential care se intrezareste deja din strategiile pe termen mediu ale administratiei clujene de a incuraja dezvoltarea regiunilor defavorizate ale judetului este proiectul de valorificare a potentialului turistic al masivului Vladeasa. CJ ar vrea construirea unei statiuni de sporturi de iarna, iar acesta implica si realizarea unor drumuri de acces.
Prin afluxul pe care il va avea viitorul centru de turism montan, creste si potentialul terenurilor situate in comunele Garbau, Capusu Mare sau Aghiresu, care vor fi, cel mai probabil, pe directia de acces a unuia dintre drumurile catre Vladeasa. Aici exista aproape 60 de hectare, impartite in parcele generoase, disponibile pentru investitii.
In prezent, in zona Capusu Mare exista tentative timide de dezvoltare a unei retele de turism rural, insa aceasta prezinta si interes pentru exploatari de cariera.
O alta categorie de terenuri disponibile sunt cele inventariate in zona de legatura a Clujului cu judetele Bistrita si Mures. Comunele Mociu, Camarasu sau Caianu vor fi, la randul lor, afectate de aparitia centurilor, iar interesul investorilor va creste direct proportional cu facilitarea accesului. Acum zona este destul de neglijata, fapt datorat si lipsei de interes pentru judetele invecinate, Bistrita-Nasaud si Mures.
Specialistii in investitii imobiliare intrevad, insa, atat posibilitati de dezvoltare a potentialului piscicol, cat si imobiliar.

In ceea ce priveste terenurile pe care CJ Cluj le are, acestea au fost scoase la licitatie „la pachet” cu proiecte clare de investitii. Astfel, la inceputul anului 2006, prin hotarare a consilierilor, s-a decis valorificarea terenurilor de pe Calea Turzii 2-4, a celui din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello”, a terenului din zona „Univers T”, precum si a celui de la Clinica de Neurologie din Cluj-Napoca.
Ulterior, tot prin HCJ pentru fiecare dintre aceste terenuri s-a decis modul in care institutia doreste sa fie folosite. Astfel, pentru parcela din zona „Univers T” s-a decis concesionarea pentru construirea unui mall – la licitatie a castigat „Iullius Mall”, pentru terenul din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie s-a hotarat contruirea unei parcari si a unui complex multifunctional – licitatia a fost adjudecata de SC „Nervia Impex” SRL.
Pentru terenul de la Spitalul de Neurologie s-a organizat o licitatie pentru dezvoltarea unui centru performant de imagistica. Dintre toate proiectele doar cel privind construirea pe Calea Turzii 2-4 a mai ramas de licitat. Proiectul pentru aceasta parcela prevede construirea unui complex multifunctional, care sa cuprinda obligatoriu o sala de sport, iar licitatia va avea loc in 18 ianuarie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă