26.5 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialHarghita: Reţea de contrabandă cu ţigări, destructurată

Harghita: Reţea de contrabandă cu ţigări, destructurată

O reţea de contrabandă cu ţigări a fost destructurată de către poliţiştii harghiteni, care au confiscat aproape 18.000 de pachete cu țigări, cinci autoturisme de lux, alcool și sume de bani, în lei și în valută, informează Mediafax.

În acest dosar zece persoane au fost arestate preventiv.

 Acțiunea de destructurare a grupării organizate infracţionale, specializată în trafic cu ţigări de contrabandă, a început în urmă cu o jumătate de an și s-a finalizat cu arestarea preventivă, până în prezent, a zece persoane, alte cinci fiind cercetate în stare de libertate, a declarat, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

La finele lunii februarie au avut loc mai multe percheziţii în Harghita și Mureș, fiind confiscate, din mai multe locații, trei maşini folosite la transportul produselor de contrabandă, 14.568 de pachete cu țigări de diferite mărci, o sută de litri de alcool, 1.950 de euro, 52.000 de forinți, 14.000 de lei, 38 de telefoane mobile și două stații de emisie-recepție, prejudiciul cauzat fiind estimat la 300.000 de lei, a mai spus Gheorghe Filip.

Cu acest prilej, au fost reținute opt persoane cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani – cinci din județul Harghita și trei din Mureș – și pe numele a şapte dintre acestea Judecătoria Miercurea Ciuc a emis mandate de arestare preventivă, pentru contabandă și deținere ilegală de țigări.

Ulterior, în 16 martie, polițiștii de la Seviciul de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Harghita și de la IPJ au declanșat o nouă acțiune, fiind făcute cinci percheziții domiciliare la reședințele a patru membrii ai grupării – patru în Miercurea Ciuc și una în comuna mureşeană Vărgata.

În reședința fără forme legale din Miercurea Ciuc a unuia dintre traficanți, într-un autoturism aparținând acestuia, aflat în apropierea locuinței, dar și într-un container metalic amplasat pe un teren neîmprejmuit în imediata vecinătate a casei în care locuia acesta, anchetatorii au găsit 2.915 pachete de țigări.

Totodată, au fost ridicate şapte telefoane mobile și mai multe cartele SIM folosite de către membrii grupării în activitățile infracționale. Anchetatorii au aplicat sechestu asigurator pe două autoturisme deținute de traficant, Biroul Vamal Harghita stabilind un prejudiciu adus bugetului în valoare de 34.118 lei.

De această data, trei dintre traficanții cercetați au fost arestați preventiv pe 30 de zile, cel de al patrulea fiind cercetat în stare de libertate, împreună cu alte trei persoane implicate în contrabandă.

„Acțiunea a fost începută de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ, dar când ne-am dat seama că este o caracatiță care se întinde pe mai multe județe am implicat toate forțele, reușind să destructurăm o grupare infracțională formată din 15 persoane: zece arestate preventiv și cinci cercetate în libertate. Este cea mai amplă acțiune pe contrabandă cu țigări în ultimul deceniu”, a spus șeful IPJ Harghita, chestorul Radu-Sandu Moldovan.

Potrivit acestuia, membrii grupării, care riscă închisoarea de la doi la şapte ani, acționau organizat, utilizând moduri de operare diferite, mașini puternice, de lux, cu numere false și chiar taxiuri care îi protejau în față și în spate, întorcând atunci când zăreau filtre de polițiști.

„Cercetările continuă până la depistarea punctului de aprovizionare, pentru că atâta timp cât va exista, de acolo se vor aproviziona și alte grupări infracționale”, a conchis chestorul Moldovan.

Cele mai citite

Meciul pensiilor: Stolojan câștigă la scor, Năstase lovește sub prag

Politica domină terenul. Theodor Stolojan este pe podiumul pensiilor, în vreme ce Ilie Năstase a primit un "rever" politic Theodor Stolojan a fost premier,...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...
Ultima oră
Pe aceeași temă