12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialHarghita: Prefectul a deschis o şedinţă vorbind în maghiară şi i-a cerut...

Harghita: Prefectul a deschis o şedinţă vorbind în maghiară şi i-a cerut lui Raduly să respecte legea

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a deschis, marţi, şedinţa lunară a Colegiului prefectural adresându-se participanţilor în limba maghiară, mesajul fiind pentru primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, căruia i-a cerut să respecte legile României şi Constituţia pe care a jurat, transmite Mediafax.

Prefectul Jean-Adrian Andrei a deschis şedinţa lunară a Colegiului Prefectural în limba maghiară, după care a continuat în limba română.

Prefectul a declarat apoi corespondentului MEDIAFAX că prin gestul său a dorit să îi transmită primarului municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, că trebuie să respecte legile ţării, în special pe cea fundamentală.

“Intenţionat am deschis şedinţa Colegiului Prefectural de astăzi (marţi – n.r.) în limba maghiară, ca să îi transmit primarului Raduly, în limba sa maternă, că trebuie să respecte legile ţării şi mai ales Constituţia pe care a jurat atunci când a fost învestit în funcţie”, a afirmat Jean-Adrian Andrei.

Totodată, acesta a spus că vrea să îi reamintească primarului Raduly că citeşte şi scrie foarte bine în limba maghiară întrucât provine dintr-o familie mixtă, în care se vorbeşte atât în limba română, cât şi în cea maghiară.

“În ceea ce-l priveşte pe prefect şi cunoaşterea de către acesta a limbii maghiare, vă spun că prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, este o instituţie unipersonală. Prefectul nu este obligat să cunoască limba maghiară, dar, spre surprinderea primarului Raduly Robert, îl înştiinţez că eu chiar ştiu limba maghiară şi îi transmit că şi el trebuie să respecte, în calitate de ales local, legile României”, a declarat prefectul judeţului.

El i-a mai transmis primarului din Miercurea Ciu că drepturile maghiarilor sunt respectate în România.

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanţii Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obţinere a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc.

Cu această ocazie, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR) – amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare ca şi condiţie de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului – a spus că în municipiu “cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie”.

“Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a afirmat Raduly Robert de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

În replică, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus că declaraţiile făcute de primarul Raduly Robert Kalman reprezintă “o obrăznicie fără margini”.

“O obrăznicie fără margini a primarului din Miercurea Ciuc. Nu este posibil ca un asemenea discurs să fie adus în dezbatarea publică, un discurs care mi se pare că se auzea doar pe vremea lui Hitler. De altfel, primarul din Miercurea Ciuc, folosind asemenea invective la adresa românilor, dar şi a maghiarilor din Harghita, deopotrivă, nu face altceva decât să îi învrăjbească unii împotriva celorlaţi”, a afirmat Duşa, care este deputat de Harghita.

El a mai spus că va merge la Miercurea Ciuc ca să vadă dacă mai are dreptul să vorbească în limba română sau dacă nu cumva are nevoie de paşaport.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au fost amendaţi de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiţia cunoaşterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcţii publice.

Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă