4.1 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăSpecialHaosul politic, pericol major pentru economie

Haosul politic, pericol major pentru economie

» Romania se afla, de ieri, la confluenta a trei crize majore: economica, politica si sociala. Spargerea Guvernului a slabit leul, a lasat fara sefi institutii economice importante si a complicat functionarea mediului de afaceri.

» Analistii economici cred ca tensiunile politice pot  adanci recesiunea economica.

Instabilitatea politica ar putea avea repercusiuni grave asupra economiei, adancind recesiunea, considera investitorii, expertii bancari si analistii economici. Leul s-a deteriorat ieri puternic in raport cu euro, in prima parte a zilei, iar exportatorii acuza ca actuala criza guvernamentala le scade credibilitatea in fata partenerilor din Uniunea Europeana, afectandu-le negocierea contractelor. Semnale ingrijoratoare au fost lansate si cu privire la capacitatea Romaniei de a rambursa imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI), in actualele conditii de haos politic si social (luni este programata o greva generala a bugetarilor).
Exista insa si voci care sustin ca ruptura politica nu are efect de tsunami asupra mediului de afaceri, desi Romania a ajuns sa fie epicentrul a trei crize majore – economica, politica si sociala. Analistul economic Ilie serbanescu crede, de pilda, ca spargerea coalitiei nu va avea nici o influenta asupra economiei, care "oricum merge prost". Pe de alta parte, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, spune ca oamenii de afaceri sunt incurcati de functionarea la minimum a ministerelor si de scaderea credibilitatii in ochii partenerilor externi. "Nu se poate spune ca economia va merge prost din cauza acestei rupturi, pentru ca ea mergea prost dinainte de a se intampla aceste lucruri. Pentru ca acum economia sa simta un soc, sa se cunoasca, coalitia de guvernamant trebuia sa fi facut ceva inainte, dar ei n-au facut nimic. Raul este facut si el este facut demult", sustine Ilie serbanescu. Exportatorii si importatorii se plang insa ca actuala criza "ingreuneaza negocierile contractelor care se vor semna in urmatoarele zile", facand din Romania un spatiu instabil economic. "Criza politica va afecta credibilitatea mediului de afaceri romanesc si pe cea a Romaniei, iar investitiile si accesarea de credite cu costuri reduse, care ar fi putut sprijini economia sa depaseasca actuala criza economica, vor fi mult intarziate", sustine Ioan Cezar Coraci, presedintele patronatului industriasilor UGIR – 1903.

Analistii bancilor apreciaza, la randul lor, ca tensiunile de la nivel politic adancesc recesiunea. Potrivit unei analize a Raiffeisen Bank, instabilitatea poate limita capacitatea Guvernului de a intari controlul asupra finantelor publice, in vederea reducerii deficitului bugetar, ceea ce s-ar putea constitui intr-o amenintare pentru acordurile de imprumut incheiate cu FMI si cu Comisia Europeana. Mai mult, tensiunile politice pot avea un impact negativ asupra perceptiei riscului cu privire la Romania si, prin urmare, asupra cursului de schimb. De altfel, ieri piata valutara a reactionat brutal la spargerea Guvernului, leul depreciindu-se cu 1,2% fata de euro, in prima parte a sedintei interbancare, pana la 4,2495 lei pentru un euro. Minimul monedei nationale a fost atins in jurul orei 16.00, cand pe piata valutara cursul a ajuns la 4,2820 lei/euro. La ora 17.00, cursul fluctua in jurul nivelului de 4,26 lei/euro. "si celelalte monede din regiune au avut o zi destul de slaba, pierzand 0,2-0,6%, dar evolutia lor nu s-a comparat cu cea a leului, care a pierdut 1,3%, cel mai probabil deprecierea fiind amplificata de iesirea PSD de la guvernare", arata Vlad Muscalu, senior economist ING Bank Romania. Tensiunile politice s-au resimtit nu doar pe piata valutara, ci si pe piata de capital. Investitorii au taxat puternic actiunile de la Bursa de Valori Bucuresti, presiunea la vanzare resimtindu-se cel mai mult pe sectorul SIF, care a incheiat cu o pierdere de 2,8%. Analistul Royal Bank of Scotland Tim Ash a apreciat ca "o criza politica era ultimul lucru de care avea nevoie Romania".

Situatia politica a constituit o ingrijorare majora pentru oficialii FMI, chiar in momentul in care acestia au incheiat acordul de imprumut cu Guvernul de la Bucuresti. Echipa tehnica a FMI a consemnat, la vremea respectiva, ca se teme de subminarea acordului ,pe care, pe fundalul tensiunilor care ar putea aparea intre PDL si PSD cu ocazia alegerilor prezidentiale din toamna.
Analistul economic Ilie serbanescu crede ca FMI se teme pe buna dreptate de situatia din Romania si ca imprumutul extern total, in valoare de peste 20 miliarde euro (de la FMI si de la Comisia Europeana – n.n.), nu va putea fi rambursat niciodata, indiferent daca "la conducerea tarii va fi Ionescu sau Popescu". Potrivit lui serbanescu, "onor coalitia ar fi trebuit sa nu ia un asemenea imprumut".

Provizorat
» Cu bagajele la usa
Iesirea PSD de la guvernare va afecta si companiile, societatile nationale sau agentiile controlate de stat, multe dintre acestea avand un rol major in economie. Printre potentialii demisionabili se numara Ionut Costea, presedinte Eximbank si membru in Consiliul de administratie al Transelectrica, Mihai David, director general Hidroelectrica, Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, Anca Oprea, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Enache Jiru, membru in Consiliul de administratie al CEC Bank, Liviu Voinea, membru in Consiliul de administratie al Eximbank, Bogdan Pandelica, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, si Doina Parcalabu, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, toti numiti in functii de catre PSD.

Cele mai citite

Victorie importantă! SCM Râmnicu Vâlcea triumfă în European League și urcă pe primul loc în grupa B

SCM Râmnicu Vâlcea a obținut prima victorie în EHF European League, câștigând dramatic împotriva lui Ikast Handbold, cu scorul de 27-26, și urcă pe...

Antrenorul lui Radu Drăgușin, într-o situație dificilă. Viitorul lui depinde de rezultate

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, se află într-o situație dificilă, dar președintele clubului, Daniel Levy, este încă dispus să-i ofere o șansă de...

Istvan Kovacs, delegat pentru partida Steaua Roșie Belgrad – PSV Eindhoven!

Arbitrul român Istvan Kovacs va conduce meciul dintre Steaua Roșie Belgrad și PSV Eindhoven, programat marți, de la ora 22:00, în etapa a șaptea...
Ultima oră
Pe aceeași temă