32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialHaos in teritoriile palestiniene

Haos in teritoriile palestiniene

Ministerele palestiniene au fost inchise ieri, in urma violentelor de duminica din Fasia Gaza si Cisiordania, cele mai grave de la instalarea guvernului condus de Hamas, organizatie calificata drept terorista de catre Uniunea Europeana si SUA. Violentele, soldate cu moartea a cel putin noua persoane (intre care un membru al garzii prezidentiale, un ofiter de politie si un ofiter al fortelor de securitate ale Hamas) si ranirea altor aproximativ 130, s-au declansat pe fondul protestelor politistilor si altor bugetari palestinieni, care nu au mai fost platiti de sapte luni. La Ramallah, in Cisiordania, protestatarii au patruns in cladirea Consiliului de Ministri, incendiind birouri.
Decizia Hamas de a trimite pe strazi fortele sale de securitate a turnat gaz peste foc, fiind necesara interventia Garzii Nationale palestiniene, controlate de presedintele moderat Mahmud Abbas, reprezentant al miscarii Fatah, pentru a restabili un calm tensionat. La chemarea Fatah, in Cisiordania a fost declansata ieri o greva generala.
Conducatorii Hamas si cei ai Fatah s-au intalnit ieri in Gaza City, in prezenta unor mediatori egipteni, pentru negocieri, dar sansele formarii unui guvern de uniune nationala par tot mai indepartate.
Intr-o incercare de a relansa procesul de pace israeliano-palestinian si de a-si manifesta sprijinul pentru presedintele moderat palestinian Mahmud Abbas, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a inceput ieri un turneu in Orientul Mijlociu (Arabia Saudita, Egipt, Israel si teritoriile palestiniene), de la care insa nu se asteapta prea multe, oficialii de la Departamentul de Stat calificandu-l drept un „turneu de consultari” cu fortele moderate din regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă