17.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialHandbalistele s-au calificat pentru Mondialul din Franta

Handbalistele s-au calificat pentru Mondialul din Franta

» Elevele antrenate de Gheorghe Tadici au trecut in baraj de Suedia.
» 25-16 si 24-24 au fost rezultatele dublei de baraj cu nordicele.
» Baietii sustin duminica viitoare mansa decisiva tot cu Suedia.

Reprezentativa feminina de handbal a Romaniei s-a calificat la Campionatul Mondial din Franta, din luna decembrie, dupa ce a terminat la egalitate, scor 24-24, meciul retur cu reprezentativa Suediei contand pentru barajul de calificare. Nationala noastra a obtinut calificarea la CM dupa ce in meciul tur, disputat in deplasare, a castigat cu scorul de 25-16.
La Rm. Valcea, in prima repriza, suedezele s-au aparat agresiv si au contraatacat periculos, mentinandu-se in avantaj pe tabela de marcaj in cea mai mare parte a timpului, dar nu cu mai mult de doua goluri: 0-2, 6-8, 7-9. Ro-mania a gresit mult, fiind vizibila starea de automultumire dupa succesul categoric din tur, si nu a reusit sa deruleze actiuni cursive de atac. Mai mult de trei sferturi din golurile noastre in prima repriza au fost marcate din lovituri de la 7 metri, Romania preluand conducerea pe tabela abia in min. 21 (10-9). Prima repriza s-a incheiat la egalitate, dupa ce Torstensson a egalat in ultima secunda de joc, din lovitura de la 9 metri: 13-13. Debutul partii secunde este foarte tensionat, iar timp de sase minute nu se marcheaza nici un gol. Suedia are o perioada de gratie, marcheaza de patru ori consecutiv (14-18), aparand mici palpitatii pentru o calificare a Romaniei ce parea decisa din primul joc. Elevele lui Tadici inscriu si ele de patru ori la rand (18-18) si aduc linistea, deoarece oaspetele se lupta si cu cronometrul. Se merge apoi "cap la cap" pentru un egal meritat de ambele echipe.

Critici de la antrenor
Antrenorul echipei nationale de handbal a Romaniei, Gheorghe Tadici, a criticat evolutia unora dintre jucatoarele sale in meciul cu Suedia, desi Romania  s-a calificat la turneul final al Campionatului Mondial din Franta. "De ce ne-a fost frica nu am scapat si de data asta sunt niste circumstante atenuante. Am avut cateva probleme medicale, dar nu din aceasta cauza am pierdut. Am avut cateva jucatoare cu grad ridicat de oboseala si cred ca a lucrat si subconstientul, pentru ca stiau ca sunt calificate. Ne asumam acest rezultat care de altfel spun ca este bun. 95 la suta din jucatoare si-au facut datoria. Sunt si jucatoare care au avut un aport scazut, cu un coeficient destul de mare la minusuri. O felicit pe Simona Gogarla, pentru ca a aratat in 20 de minute mai mult decat altele in 60 de minute. Unele greseli tehnice sunt de nepermis", a spus Tadici dupa meciul de la Ramnicu Valcea.
Tadici a criticat si maniera de arbitraj. "Maniera de arbitraj m-a nemultumit total. In repriza a doua ne-a creat probleme. Au fost situatii flagrante de la 7 metri si s-a vazut ca suedezele au urmarit un scor restrans. Trei din golurile primite au fost pe decizii flagrante", a mai spus tehnicianul.
Intrebat daca accidentarea suferita la picior de Valentina Elisei Ardean, in meciul de sambata, este grava, Tadici a spus: "Nu stiu daca este grava accidentarea. Maine o sa faca o ecografie si vedem care este situatia. Speram sa nu fie grava".
La randul ei, Simona Gogarla a declarat ca se bucura pentru calificare si ca suedezele au jucat la adevarata lor valoare. "Nu cred ca ne-au surprins foarte tare suedezele, dar ne asteptam la un meci mai agresiv. Decat o infrangere mai bine un egal", a spus si Carmen Amariei Lungu.
Pe de alta parte, selectionerul Suediei, Ulf Schefvert, a declarat ca scorul inregistrat in meciul retur este unul corect. "Felicit Romania, felicit fetele care au jucat foarte bine. Azi noi am jucat bine in atac, ne-am dorit sa castigam si am fost la un pas de a reusi. stiam insa ca este greu sa recuperezi 9 goluri in fata Romaniei, dar am incercat. 24-24 mi se pare un scor corect. Urez Romaniei succes la Mondiale", a spus tehnicianul.
La meciul retur, disputat la Ramnicu Valcea, au asistat aproximativ 3.000 de spectatori. Pentru echipa Romaniei cele mai multe goluri au fost marcate de Valentina Elisei Ardean – 13, ea fiind completata de Simona Gogarla si Ionela Galca – cate 4 goluri, Aurelia Bradeanu – 2, Ramona Maier – un gol.

» La baieti,
Suedia-Romania 36-25

Din pacate, nationala masculina de handbal a Romaniei pastreaza sanse minime de calificare la Campionatul European din 2009 dupa ce, ieri, a pierdut cu 25-36 (10-19) in Suedia mansa tur a barajului cu formatia scandinava. O multime de greseli in aparare, corelate cu o graba de neexplicat in atac, in meciul tur, nu ne dau multe sperante pentru ca, duminica viitoare, la Constanta, in returul acestui joc, sa recuperam diferenta de 11 goluri.

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Inteligența artificială deschide noi oportunități pentru antreprenorii români, spun experții locali

Inteligența artificială (AI) accelerează transformările în economia globală, iar România are șansa de a profita de aceste schimbări, oferind antreprenorilor oportunități de creștere și...
00:02:44

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...

VIDEO Elena Lasconi și-a depus candidatura la alegerile prezidenţiale: „În 2024 putem termina ce am început în 1989“

Elena Lasconi şi-a depus, marţi, candidatura la alegerile prezidenţiale, la Biroul Electoral Central. Președinta USR a declarat că îi reprezintă pe românii care se simt trădați...
Ultima oră
00:02:44
Pe aceeași temă