19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialHandbal. Eliminare istorică pentru naționala de handbal masculin. Adio, Euro 2016!

Handbal. Eliminare istorică pentru naționala de handbal masculin. Adio, Euro 2016!

Naționala României a suferit o eliminare istorică de la Euro 2016. După ce a pierdut meciul retur cu Finlanda, scor 32-29, România va rata și următorul European de handbal, adunând astfel 20 de ani de absență de la acest turneu.
 
Campioană mondială de patru ori, naționala de handbal masculin, a înregistrat, în acest week-end, una dintre cele mai neașteptate înfrângeri din istoria sa, Finlanda fiind un adversar din lumea a doua sau chiar a treia a handbalului. Tricolorii, conduși de Eliodor Voica, câștigaseră meciul tur, disputat la Chiajna, cu scorul de 32-30, astfel că în lipsa unui avantaj consistent ei au fost cu ușurință depășiți de nordici în cea de-a doua manșă.
Meciul de sâmbătă, de la Karjaa, în apropiere de capitala Helsinki, a fost unul în care tricolorii au fost depășiți la toate capitolele de o echipă a Finlandei, care în lipsa experienței a compensat prin determinare. Însă dezastrul a fost anunțat încă din meciul tur, când naționala României a rămas descoperită în apărare în repetate rânduri. 
La fel ca și la Chiajna, Ghiță, Mihalcea și Talas au fost la post, înscriind mare parte din golurile naționalei. În schimb golgheterul a fost Ramba, cu 9 reușite, în condițiile în care în tur reușea un singur gol. Însă cele 61 de goluri ale elevilor lui Voica nu au fost suficiente pentru a ține piept unei echipe mult mai slab cotată. La Karjaa finlandezii au condus de la început și până la sfârșit, cursa de urmărire a tricolorilor începând mult prea târziu, abia în ultimele cinci minute, când Finlanda avea un avans de 8 goluri.
Înainte de meciul retur, din Finlanda, Voica declara că „ar fi o rușine să nu prindem nici grupele preliminare”. Play-off-ul cu Finlanda a fost prima fază din cadrul preliminariilor Europeanului de handbal, următoarea etapă, în care echipele vor fi împărțite în grupe de câte 4 echipe fiind decisivă. Alături de Finlanda se vor mai califica în grupele preliminariilor câștigătoarele din play-off-ul Grecia-Bosnia, respectiv Estonia-Elveția.
Eliodor Voica, tehnician venit de la echipa din primul eșalon, Știința Bacău, se confruntă cu mai multe probleme la națională, el declarând încă de când a preluat mandatul de la Vasile Stângă, în 2012, că jucătorii nu vin cu drag la națională și nu sunt motivați în acest sens. 
Alături de cele trei echipe care trec de play-off, în faza grupelor mai joacă alte 25 de naționale din Europa. Se califică la Euro 2016 doar primele două echipe din fiecare grupă. La turneul final, din 2016, organizat de Polonia s-au mai calificat automat țara gazdă și campioana en-titre, Franța.
Naționala de handbal masculin a României este una dintre cele mai titrate din lume, având în palmares titlurile mondiale din: 1961 RF Germania, 1964 Cehoslovacia, 1970 Franța, 1974 RD Germania. La Mondialul din 1990, din Cehoslovacia, a obținut bronzul. De asemenea, naționala mai are un argint olimpic și alte trei astfel de medalii de bronz. În ultimii 20 de ani calificarea la turneele finale au ajuns să fie considerate obiective tot mai dificile.  
Cele mai citite

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă