16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial"Hamas va trebui sa priceapa semnalul"

„Hamas va trebui sa priceapa semnalul”

Prima vizita intreprinsa de cancelarul Angela Merkel in Orientul Mijlociu a fost, fara indoiala, cea mai grea misiune de pana acum a politicienei, date fiind sumbrele perspective pentru pacea in regiune, ca urmare a victoriei Hamas in alegerile palestiniene.
Cu ocazia intrevederilor avute mai intai la Ierusalim cu premierul israelian interimar Ehud Olmert, cu presedintele tarii, Moshe Katzav, si cu liderul opozitiei, Benjamin Netanyahu, cancelarul a subliniat raspicat asteptarile Germaniei si ale Occidentului fata de viitorii guvernanti de la Ramallah. Pe un ton transant, Merkel i-a avertizat pe radicalii Hamas ca vor trebui „sa priceapa semnalul”, anume ca „nu va exista nici un fel de cooperare cu Hamas” atata timp cat gruparea nu recunoaste „dreptul la existenta al statului Israel”, cat nu se dezice de violente si nu va actiona clar in sprijinul procesului de pace. Daca aceste criterii nu vor fi indeplinite, Germania se va vedea obligata sa propuna Uniunii Europene sistarea tuturor finantarilor oferite palestinienilor.
In acelasi timp, ministrii de Externe ai statelor membre UE se reuneau la Londra pentru a analiza viitorul sprijinului financiar acordat palestinienilor, dat fiind ca, atat pe lista europeana, cat si pe cea americana, Hamas figureaza ca grupare terorista. In ultimii ani, UE a devenit principalul finantator al palestinienilor, transferand – din 2003 si pana in prezent – aproximativ 500 de milioane de euro in teritorii.
Cu ocazia intrevederii avute ieri dupa-amiaza la Ramallah cu Mahmoud Abbas, cancelarul l-a atentionat pe presedintele palestinian asupra „marii sale responsabilitati” in vederea incercarilor de influentare a Hamas. Anterior, la Ierusalim, Merkel si presedintele israelian Moshe Katzav au indicat ca vor prefera sa-l sustina pe Abbas pentru ca „este important a sprijini acele forte care recunosc dreptul de existenta al statului Israel”.
Presiunile internationale asupra viitorilor guvernanti palestinieni indica prime semne de nervozitate. Unul dintre principalii politicieni ai Hamas, Ismail Haniya, a solicitat Cvartetului pentru Orientul Mijlociu sa continue dialogul cu cu organizatia sa „in spiritul neutralitatii”, dar si „fara conditii prealabile”.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă