18.2 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒSpecialHainele inteligente ลŸi vii

Hainele inteligente ลŸi vii

Un pulover care îลฃi verificฤƒ permanent starea de sฤƒnฤƒtate, dantelฤƒ din rฤƒdฤƒcini de cฤƒpลŸune sau o rochie din celulozฤƒ care creลŸte singurฤƒ, fฤƒrฤƒ cusฤƒturi, produsฤƒ de microbii care duc la fermentarea vinului: la cea de-a treia ediลฃie a expoziลฃiei „Futurotextiles“ inovaลฃia tehnologicฤƒ atinge uneori cote SF ลŸi se-mbinฤƒ cu arta ลŸi cu moda haute couture. Expoziลฃia s-a încheiat pe 14 iulie la Cité des Sciences din Paris ลŸi porneลŸte în lume, urmând ca, dupฤƒ cum am precizat, în aceastฤƒ toamnฤƒ sฤƒ poposeascฤƒ ลŸi în ลฃara noastrฤƒ.

„Originile fibrelor sunt câteodatฤƒ ciudate. Cafeaua, o pietricicฤƒ de bazalt, glicina pot da naลŸtere unei fibre, unui fir, unei ลฃesฤƒturi. Noile fibre par sฤƒ vinฤƒ direct din domeniul ลŸtiinลฃifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducลฃie, apretare ลŸi microîncapsulare, capฤƒtฤƒ proprietฤƒลฃi cosmetice sau terapeutice – textilele bio-senzoriale, de exemplu, îลฃi pot modifica anumite condiลฃii fizice în funcลฃie de mediu, devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice“, a declarat Caroline David, curatorul expoziลฃiei.

Proiect nฤƒscut la Lille, în 2004

Proiectul „Futurotextiles“ s-a nฤƒscut în urma avântului tehnic ลŸi cultural al oraลŸului Lille, capitalฤƒ culturalฤƒ europeanฤƒ în 2004. Începând cu 2006, la iniลฃiativa lille3000, expoziลฃia propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuinลฃฤƒri ale textilelor contemporane, de la creaลฃia artisticฤƒ la ลŸtiinลฃe aplicate. De la prima ediลฃie, expoziลฃia „Futurotextiles“ a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagฤƒ (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). Dupฤƒ primele douฤƒ ediลฃii (2006, respectiv 2008), expoziลฃia actualฤƒ include noile descoperiri ลŸi pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer ลŸi pe invenลฃii demne de autorii de SF.

Expoziลฃia este compusฤƒ din 3 pฤƒrลฃi: cea pedagogicฤƒ (în care sunt explicate originile ลŸi diversitatea textilelor), cea ลŸtiinลฃificฤƒ (în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor) ลŸi cea artisticฤƒ, pentru cฤƒ noile fibre ลŸi proprietฤƒลฃile lor speciale inspirฤƒ mai mult ca oricând creatorii ลŸi designerii.

Tricoul terapeutic ลŸi ลฃinuta de galฤƒ din ลฃesut lemnos

Tricoul Psyché, ce poate fi utilizat în medicinฤƒ, este echipat cu captori discreลฃi ce înregistreazฤƒ ritmul cardiac ลŸi respirator al individului care îl poartฤƒ, cât ลŸi miลŸcฤƒrile acestuia. Informaลฃiile sunt transmise instantaneu cฤƒtre o centralฤƒ printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate fi astfel precisฤƒ ลŸi ultrarapidฤƒ.

Wooden Textile – realizat de Elisa Strozyk. Jumฤƒtate lemn, jumฤƒtate textil, acest material, dur ลŸi suplu în acelaลŸi timp, nu-ลŸi gฤƒseลŸte locul în nici o categorie. Mirosul ลŸi aspectul îl fac sฤƒ parฤƒ în acelaลŸi timp familiar ลŸi straniu, pentru cฤƒ poate lua forme neaลŸteptate ลŸi poate procura experienลฃe tactile paradoxale. Duo-ul Léa Peckre (creatoare) ลŸi Elisa Strozyk (creatoare a materialului) a imaginat pentru „Futurotextiles“ prima ลฃinutฤƒ din textil lemnos. La TimiลŸoara, expoziลฃia se va desfฤƒลŸura la Halele TIMCO (strada Circumvalaลฃiunii 8-12), iar accesul va fi gratuit. La BucureลŸti, expoziลฃia va fi prezentatฤƒ între 15 octombrie ลŸi 17 noiembrie, în spaลฃiile pentru expoziลฃii temporare ale Muzeului Naลฃional de Istorie a României. Evenimentul este organizat de Institutul Francez.

Cele mai citite

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...

Testamentul actorului Alain Delon a fost transmis celor trei copii

La aproape o lunฤƒ de la decesul lui Alain Delon, testamentul actorului a fost transmis celor trei copii ai sฤƒi, care nu aveau o...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ