17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialHaiducii PSD au ras padurea Toplitei

Haiducii PSD au ras padurea Toplitei

Primaria Toplita a dat iama in padurile din zona. Un raport al Ministerului Agriculturii, care face obiectul unui dosar la DNA, prezinta increngaturile unui jaf programat timp de 15 ani. Exploatarea silvica s-a facut la negru, fara niciun act legal. Peste 6.000 de ha au ajuns in mod fraudulos pe mana autoritatilor locale. Oficialitatile au impartit bunurile timp de ani de zile tuturor potentatilor locului: procurori, judecatori, politisti, functionari si oameni politici. Dezvaluirile au fost facute de primarul Baciu Niculae, care, incoltit si urmarit penal de procurori, a declarat ca banii proveniti din exploatarea masei lemnoase au ajuns „la partid”, adica la PSD. Niculae a mentionat ca unul dintre beneficiari a fost deputatul Mircea Dusa, presedintele PSD Harghita, prin intermediul unui functionar din primarie.

„Primaria Toplita nu a constituit gestiuni economice in contabilitate proprie pentru niciuna dintre partizile de masa lemnoasa consemnate oficial in registrul actelor de punere in valoare al Ocolului silvic Toplita, inclusiv pentru cele autorizate in perioada 1.01.2003-31.03.2004. Contabilitatea Primariei Toplita nu a operat documentele primare cu regim special, nu a emis bonuri de vanzare pentru persoanele fizice. Pentru partizile cuprinse in contractele de prestare primaria nu a incasat facturile fiscale aferente documentelor cu regim special emise. De asemenea, valoarea lemnului acordat la gratuitati nu a fost inregistrata”, se arata intr-un raport intocmit de inspectorii silvici din cadrul Ministerului Agriculturii. Aceste fapte fac obiectul unei anchete penale la DNA Targu Mures. Procurorii i-au pus sub acuzare pe primarul Baciu Nicolae, dar si numerosi functionari din primarie. In spatele acestor afaceri s-ar afla si deputatul Mircea Dusa, presedintele PSD Harghita. Edilul din Toplita ne-a declarat ca Dusa este implicat prin intermediul unui functionar, Bumb Vasile (cel care s-a ocupat cu gestionarea padurii). In raportul inspectorilor silvici, Bumb Vasile se face vinovat de multe infractiuni, el fiind capul grupului organizat de jefuirea padurii din Toplita. Acesta nici macar nu avea calitatea sa se ocupe de gestionarea fondului forestier al primariei. „Din analiza fisei postului domnului Bumb Vasile nu rezulta atributii explicite privind modul de gospodarie si asigurarea pazei vegetatiei forestiere”, se spune in raport.

Furtul a inceput in 1992

Ilegalitatile au inceput chiar de la transferul terenului forestier in proprietatea primariei. „Decizia Prefecturii judetului Harghita nr. 111/1992 privind atribuirea celor 6.471 ha Primariei Municipiului Toplita a fost emisa la momentul respectiv fara temei legal. Primaria nu a prezentat niciun document din care sa rezulte dreptul de proprietate”, dezvaluie inspectorii silvici din minister. S-a furat ca-n codru chiar din 1992: „Pana in 2004, primaria nu a desemnat nicio persoana care sa se ocupe de paza si gospodaria vegetatiei forestiere de pe pasunile impadurite detinute”. Raportul semnaleaza faptul ca „s-a taiat ras” in „pachete mici” o suprafata de 7 ha. Totodata, „nu a fost intocmit niciun proces-verbal de marcare, in care sa se consemneze numarul arborilor marcati, felul si indicativul ciocanului silvic utilizat, gestionarul care a preluat arborii marcati din partea detinatorului”. In aceasta afacere „profitabila”, pusa la cale de Primaria Toplita, au fost implicate mai multe firme. Hectare intregi de padure au fost puse la pamant fara niciun act legal, fara nicio chitanta.

Firme mici, tepe imense

Este vorba de firme de apartament, cu capital social de cateva milioane de lei vechi, unele infiintate „pe picior” special pentru exploatarea masei lemnoase. Raportul semnaleaza faptul ca doua firme au fost privilegiate in jaful din padurile Toplitei: SC Prodimpex Calimani SRL Lunca Bradului si SC Gendo Paese SRL Toplita. Prima, infiintata special pentru exploatarea lemnului, s-a desfiintat dupa tunurile date, iar a doua s-a remarcat prin capitalul subinscris de… 100.000 ROL. Inspectorii vorbesc despre „marcari suprapuse”, efectuate de Ocolul Silvic Toplita, care a fost „mana in mana” cu firmele mentionate. „In cele mai multe situatii, exploatarea partizilor suprapuse s-a facut de catre acelasi agent economic: SC Prodimpex Calimani SRL Lunca Bradului si SC Gendo Paese SRL Toplita. Au fost incalcate prevederile legii, care interzice eliberarea de autorizatii de exploatare pentru noi parchete pentru acelasi agent economic daca nu au fost exploatate, reprimite si achitate partizile scadente”, se arata in raport.
In multe cazuri, primaria nu a organizat niciun fel de licitatie, fara sa se semneze vreun contract. „Nu s-a incheiat caiet de sarcini, ofertele depuse de agentii economici nu au numar de inregistrare”, spun inspectorii silvici. Alte fapte ilicite: emiterea a doua randuri de documente pentru aceeasi cantitate.

Nimeni nu se considera vinovat

Primarul Baciu Niculae, pus sub acuzare de DNA, ne-a declarat ca este nevinovat si ca el este tinta procurorilor, care vor neaparat sa-l infunde. Acesta sustine ca toate oficialitatile (procurori, judecatori, politicieni) s-au „infruptat” din masa lemnoasa exploatata in mod ilegal timp de 15 ani de zile si ca el este de fapt tapul ispasitor. Mai mult, primarul a afirmat ca banii ajungeau „la partid” pana in 2004, referindu-se la PSD. Primarul a adaugat ca functionarul sau, Bumb Vasile, a intermediat „afacerile” cu lemn ale presedintelui PSD Harghita, deputatul Mircea Dusa. In schimb, Dusa a negat aceste dezvaluiri: „Organizatia noastra este una saraca. Va dati seama, in Harghita, unde sunt majoritari ungurii, nu putem avea multi bani”. Acesta a spus ca, personal, nu-l cunoaste pe Bumb Vasile, stie doar ca este un functionar la primarie.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă