Primele 3.300 de locuinte ANL vor putea fi vandute chiriasilor dupa ce acestea vor fi trecute din proprietatea publica in cea privata a statului saptamana viitoare, prin Hotarare de Guvern, a anuntat marti ministrul Dezvoltarii, Vasile Blaga, potrivit Newsin.
Guvernul a decis, in 2007, ca persoanele care locuiesc cu chirie la ANL mai mult de cinci ani sa poata cumpara locuintele respective. Executivul a transmis consiliilor locale, in vara anului 2008, solicitarea ca 7.113 de locuinte finalizate pana la 31 decembrie 2003 (prin urmare erau inchiriate de cinci ani) sa fie trecute din proprietatea publica a unitatilor administrativ – teritoriale in cea publica a statului, urmand ca prin Hotarari de Guvern sa fie trecute in proprietatea privata a statului si sa poata fi astfel vandute.
Ministrul spune ca, pana in 27 aprilie 2009, Ministerul Dezvoltarii a primit situatia doar de la 45 de consilii locale din 32 de judete, pentru 3.321 de locuinte care au fost transferate in proprietatea publica a statului si care vor fi trecute in domeniul privat al statului, prin HG, saptamana viitoare. El a precizat ca restul de 49 de consilii locale din 25 de judete, care au 3.792 de locuinte, nu au transmis situatia la centru.
"Prin nota de astazi (aprobata in sedinta de marti a Guvernului n.r) noi am cerut ca pentru 12.843 de locuinte care sunt finalizate intre 1 ianuarie 2004 – 30 aprilie 2008, SGG sa faca demersurile pentru a le trece din domeniul public al consiliilor locale in cel public al statului, urmand ca noi sa le trecem si pe acestea in domeniul privat al statului si sa le putem vinde", a spus Blaga.
Ministrul Dezvoltarii a declarat ca, dupa ce Guvernul a emis in decembrie 2008 o OUG prin care termenul minim de inchiriere de 5 ani este redus la 3, numarul locuintelor ce pot fi scoase la vanzare a crescut la 14.745. "In acest moment putem discuta despre 14.745 de locuinte care indeplinesc conditiile pentru a putea fi vandute, daca facem aceste demersuri", a spus el. Potrivit lui Blaga, pretul mediu de vanzare este de 40.000 de euro, iar prin vanzarea celor 14.745 s-ar colecta la bugetul Ministerului Dezvoltarii 590 de milioane de euro, care vor fi utilizate tot pentru construirea de locuinte ANL. Banii nu vor fi virati in bugetele locale pentru ca, astfel, doar in localitatile in care s-a construit pana in prezent ar mai putea fi construite alte imobile ANL. "Astfel vom putea discuta de o distributie transparenta catre toate unitatile administrativ-teritoriale din tara, pentru ca toti tinerii sa poata beneficia de aceste facilitati", a spus Blaga.
Valoarea exacta de vanzare a locuintelor ANL va fi stabilita de primarii, in baza evaluarilor, dar aceasta nu poate fi mai mica decat valoarea de inventar actualizata.
Informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro