-2.1 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialGuvernul român, forţat de CEDO să restituie 21 de MILIARDE de EURO...

Guvernul român, forţat de CEDO să restituie 21 de MILIARDE de EURO proprietarilor furaţi de comunişti

România mai are doar nouă luni pentru a modifica legile privind retrocedarea proprietăţilor confis­­­cate de comunişti, potrivit unei decizii emise de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Ţara noastră este pe locul I în ceea ce pri­veşte nerespectarea dreptului de proprie­tate între cele 47 de ţări membre ale Consiliului Eu­ropei şi pe locul trei în clasamentul violării dreptului la un proces echitabil, după Rusia şi Ucraina, se arată într-un raport al Centrului Român de Politici Europene (CRPE). „Acest sistem disfuncţional a eşuat constant, ceea ce a dus la peste 255 de vio­lări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului din 2005 încoace. În 2010, CEDO şi-a pierdut răbdarea şi a dat prima hotărâre-pilot împotriva României”, susţine Andrei Popovici, autorul raportului.

Hotărârea-pilot înseamnă că CEDO nu mai decide de la caz la caz, ci doreşte schimbarea în sine a sistemului de retrocedare a proprietăţilor şi acordare a despăgubirilor aferente. Drept urmare, a îngheţat pentru 18 luni alte 644 de cazuri de restituire provenite din România, până la remedierea internă a situaţiei. „Cronometrul a pornit la 12 ianuarie 2011. Ne aflăm acum la jumătatea perioadei şi intrăm în criză de timp. Guvernul şi Parlamentul României trebuie să acţioneze imediat”, afirmă raportul CRPE.

Legislaţie excesivă şi corupţie

Printre problemele-cheie care afec­­tează restituirea proprie­tă­­ţi­­lor se numără: instabilitatea le­­­­gis­­la­­tivă, blocarea soluţiilor ju­ri­­di­ce prin introducerea de so­­­­lu­­ţii administrative, decizii ad­­­­mi­­nistrative neaşteptat de len­­­­te, neexecu­tarea hotărârilor instanţelor, aşteptări intermi­na­­­­­bile pentru despăgubiri. „Nu exis­tă termene pentru pro­­cesa­rea solicitărilor de către Comisia Centrală pentru Stabili­­rea Des­pă­gubirilor; Fondul Proprietatea a fost listat târziu la bur­să şi a rămas aproape complet fără li­­chidităţi, se înregistrează întârzieri în procedura de plată a despăgubirilor, Comisia Centrală pentru Despăgubiri prelucrează cazurile în ordine aleatoare, ceea ce poate duce la discriminare şi co­rupţie”, menţionează Andrei Po­povici. Mai mult, ţara noastră are o legislaţie excesivă în dome­niul proprietăţii, cu prevederi care fie se contrazic, fie sunt confuze

România riscă sancţiuni în cazul în care nu respectă hotărâ­rea CEDO. Consiliul Europei poate decide încetarea calităţii de mem­­bru, dar această sentinţă extremă nu a fost aplicată până acum nici unei alte ţări. „Dacă România cooperează, dar nu manifestă tragere de inimă în implementarea hotărârii-pilot, este mai puţin probabilă o pierdere a dreptului de vot în Consiliul Eu­­ropei, dar pierderea reputaţiei in­­ternaţionale este aproape sigu­­ră. Apoi, va fi bombardată cu noi ho­­tărâri care desemnează în­căl­carea Convenţiei, s-ar putea deschide din nou porţile în faţa unui flux de decizii de condamnare. Deci, noi cazuri, noi probleme, noi scandaluri – tocmai la timp pentru alegerile din 2012„, sus­­ţine documentul publicat de CRPE.

Guvernul are în pregătire o lege care să înglobeze şi lămurească toate problemele ridicate de toate actele normative din ultimii 20 de ani, dar funcţionarii se mişcă extrem de greu. „De exemplu, munca grupului de lucru din 2009 nu s-a concretizat niciodată într-o propunere legislativă, din lipsă de voinţă politică. România mai are 9 luni până la expirarea termenului impus prin hotărârea-pilot nu numai să adopte noi măsuri administrative şi de legislaţie, dar şi să dezbată public substanţa acestora şi să le implementeze”, avertizează Centrul Român de Politici Europene.   

– 21 miliarde de euro este suma minimă pe care ar tre­bui să o plătească  Ro­mâ­­nia pentru toate cererile de des­păgubire legate de legile restituirii, conform estimărilor unei comisii guvernamentale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă