25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul R.Moldova si-a prezentat pozitia oficiala privind scutul antiracheta din Romania

Guvernul R.Moldova si-a prezentat pozitia oficiala privind scutul antiracheta din Romania

Guvernul Republicii Moldova si-a prezentat luni pozitia oficiala privind decizia Romaniei de instalare a scutului antiracheta american pe teritoriul sau, mentionand ca porneste de la premisa ca fiecare stat are dreptul suveran de a decide mecanismele de asigurare a propriei securitati.

Guvernul Republicii Moldova a luat nota de intelegerile romano-americane cu referire la perspectiva amplasarii pe teritoriul Romaniei a unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta in Europa, precum si de caracterul deschis al acestuia pentru participarea altor actori interesati, in scopul consolidarii securitatii comune, se mentioneaza intr-un comunicat citat de Agerpres.

Republica Moldova porneste de la premisa ca fiecare stat are dreptul suveran de a decide de sine statator, conform intereselor sale nationale, asupra aranjamentelor si mecanismelor de asigurare a propriei securitati.

Guvernul Republicii Moldova mentioneaza ca a luat nota de informatiile, puse la dispozitie in cadrul consultarilor recente cu autoritatile romane, privind caracterul strict defensiv al elementelor sistemului de aparare antiracheta, care permite cresterea capacitatii de aparare a Europei, in particular a statelor din regiune, in conditiile in care proliferarea tehnologiilor nucleare si amenintarile reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune sunt in crestere.

Premierul Vlad Filat a anuntat inca la finele saptamanii trecute ca guvernul va prezenta o declaratie oficiala in care va prezenta pozitia tarii sale privind decizia respectiva a Romaniei. Saptamana trecuta, la Chisinau au avut loc consultari moldo-romane la nivel de directori politici ai ministerelor de externe referitor la decizia Romaniei de a amplasa pe teritoriul sau elemente ale scutului american antiracheta. In cadrul consultarilor, reprezentantii MAE de la Bucuresti au accentuat ca elementele sistemului de aparare antiracheta comporta un caracter strict defensiv, care permite cresterea capacitatii de aparare a Europei. De asemenea, s-a mentionat faptul ca interceptorii terestri care vor fi instalati pe teritoriul Romaniei nu contin ogive nucleare, ci distrug tinta in spatiul extraatmosferic prin impact cinetic, aspect cunoscut specialistilor in domeniu. Acesta permite acoperirea integrala a teritoriului Romaniei, a statelor din regiune, inclusiv Republica Moldova, impotriva unei eventuale amenintari cu racheta si, respectiv, reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg. S-a precizat ca sistemul de aparare antiracheta este deschis pentru participarea altor actori interesati, in scopul consolidarii securitatii comune.

Anterior, mai multe partide de opozitie de la Chisinau au condamnat decizia Romaniei si au cerut guvernarii sa transmita Bucurestiului o nota de protest in acest sens, acuzand ca decizia respectiva ar pune in dificultate reglementarea conflictului transnistrean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă