21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul propune ca Dan Nica sa fie vicepremier si ministru de Interne

Guvernul propune ca Dan Nica sa fie vicepremier si ministru de Interne

Guvernul a luat in calcul cumularea functiei de vicepremier cu cea de ministru al Internelor, astfel incat titulatura detinuta de Dan Nica sa fie cea de vicepremier cu portofoliu de ministru al Administratiei si Internelor, si l-a propus, pana la o decizie in Parlament, interimar pe Nica.

"Avem doua variante juridice, iar decizia este politica. O singura persoana sa ocupe doua functii separate, ceea ce ar fi o premiera in sistemul nostru constitutional si ar fi contestabila. O a doua, care este 100% acoperita juridic de articolul 85 alineatul 3 din Constitutie, ar fi ca din cele doua functii sa facem una singura: vicepremier cu portofoliu de Interne", a declarat miercuri, pentru NewsIn, ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta.

Articolul 85 prevede: "Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru". Alineatul 2 arata ca, "in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

In ceea ce priveste acordarea titulaturii de "rang de ministru" sefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, Ponta a spus ca nu are informatii despre o astfel de decizie. El a precizat ca, in acest ultim caz, nu va fi nevoie de avizul Parlamentului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca una dintre solutiile pentru pastrarea echilibrului in impartirea functiilor in Guvern intre PSD si PD-L ar fi ca Puscas sa primeasca rang de ministru. Asta dupa ce Dan Nica a fost propus pentru functia de ministru al Internelor, in locul lui Liviu Dragnea, dar s-a decis totodata ca acesta sa pastreze si functia de vicepremier.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat ca nu este de dorit o modificare a structurii guvernamentale, astfel incat sa fie mentinut numarul posturilor de ministri pentru PSD, deoarece ar face necesar un nou vot de investitura in Parlament.

Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca Vasile Puscas, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, sa fie ridicat la rang de ministru pentru ca numarul ministrilor PSD sa ramana acelasi si dupa cumularea de catre Dan Nica a postului de vicepremier cu cel de ministru de Interne, Stolojan a afirmat ca nu este de acord, deoarece ar fi necesara o noua reorganizare a Guvernului. "Pai, ce facem acum? Ar insemna sa schimbam structura Guvernului si sa mergem din nou in Parlament pentru un vot de investitura", a spus declarat Stolojan, miercuri, pentru NewsIn.

Premierul Emil Boc a inaintat presedintelui Romaniei propunerea de desemnare a vicepremierului Dan Nica in functia de ministru interimar al Administratiei si Internelor si a sesizat Parlamentul pentru modificarea structurii Guvernului, astfel incat Nica sa cumuleze si functia de ministru si pe cea de vicepremier.

In drept, solicitarea premierului este fundamentata pe articolele 106, 107 si 85 alin. 3, din Constitutia Romaniei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă