22.1 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Guvernul Ponta le-a promis sindicaliștilor din învățământ mărirea salariilor și o...

UPDATE. Guvernul Ponta le-a promis sindicaliștilor din învățământ mărirea salariilor și o nouă lege a educației, înainte de alegeri. Vezi reacția lui Pricopie

UPDATE 12.59: Ministrul Remus Pricopie a declarat, marți, la Adevărul Live, că acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 reprezintă ”o trecere în revistă a discuțiilor pe care le-am avut cu sindicatele”.

"Acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Două puncte deja au fost realizate, respectiv deblocarea posturilor auxiliare şi al doilea este o metodologie care ţine de transferul personalului auxiliar. Creşterea salariilor profesorilo face parte din calendarul de creşteri, există şi la sănătate. Salariile profesorilor vor creşte progresiv şi în anii viitori", a spus ministrul Educației.

Cu o săptămână înainte de alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta și opt miniștri au semnat o înțelegere cu sindicatele din educație, conform Hotnews.ro. Acordul prevede că Executivul se angajează să crească salariile profesorilor cu 10% în 2015, să facă o nouă Lege a Educației, să permită cadrelor didactice să se pensioneze cu trei ani mai devreme decât împlinirea vârstei și să modifice programele școlare.

Vezi acordul pe Hotnews.ro.

Citește și: Pricopie, despre vot: Credeţi că dacă studentul primeşte o zi liberă de la facultate, îi va influenţa alegerea?

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a confirmat, pentru Hotnews.ro, existența acordului, însă a spus că înțelegerea nu prevede vreo obligație pentru sindicate. Totodată, Hăncescu a spus că “premierul a promis ca viitorul prim-ministru, daca el va fi la Cotroceni, o sa contrasemneze acest acord” și "nu este nici o obligatie din partea noastra, este numai obligatia Guvernului".

Citește și:Pricopie promite cei 150 de euro pentru profesori ”cât de curând”

Acordul a fost semnat in data de 27 octombrie 2014, cu o saptamana inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, care s-a desfasurat pe 2 noiembrie. Documentul este semnat de prim-ministrul Victor Ponta, de Liviu Dragnea – ministrul Dezvoltarii, de Remus Pricopie – ministrul Educatiei, de Mihnea Costoiu – ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Ioana Petrescu – ministrul Finantelor, Darius Valcov – ministrul delegat pentru Buget, Rovana Plumb – ministrul Muncii, Aurelia Cristea – ministrul delegat pentru Dialog Social si de Eugen Teodorovici – ministrul Fondurilor Europene.

Citește și: Sindicaliștii din învățământ au semnat noile contracte colective cu Ministerul Educației

Din partea sindicatelor, acordul este semnat de Simion Hancescu – presedintele FSLI, Marius Nistor – presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Anton Hadar – presedintele "Alma Mater" si de Sorin Mihai Cimpeanu – presedintele Consiliului National al Rectorilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă