19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialGuvernul Kaczynski, parasit de aliati

Guvernul Kaczynski, parasit de aliati

Guvernul lui Jaroslaw Kaczynski si-a pierdut majoritatea ca urmare a deciziei partidului populist Autoapararea de a se retrage din coalitia aflata la putere in Polonia.
"Coalitia nu mai exista. Ea a fost rupta de partidul lui Jaroslaw Kaczynski", Dreptate si Justitie (PIS), declara presei liderul Autoapararii, Andrzej Lepper, dupa o reuniune a conducerii politice a formatiunii sale. 61 dintre membrii consiliului politic au votat duminica in favoarea iesirii de la guvernare si opt au fost impotriva. Lepper a precizat ca formatiunea sa nu va mai vota la viitoarea sesiune parlamentara, care incepe pe 22 august. El a fost demis din guvern in urma cu o luna pentru implicarea presupusa intr-o afacere de coruptie, fiind amestecat si intr-un scandal politico-sexual.
Fara Autoapararea (44 de deputati), PIS, care detine 150 de locuri, nu poate reuni o majoritate in Dieta (Camera inferioara) fara a se lansa intr-o alianta improbabila cu opozitia liberala. Cel de-al treilea membru al coalitiei guvernamentale, Liga familiilor poloneze (LRP, extrema-dreapta), 29 de deputati, urma sa se reuneasca aseara pentru a decide daca ramane sau nu la guvernare.
Gemenii Kaczynski au evocat anterior posibilitatea recurgerii la alegeri anticipate, doi ani inainte de termen, afirmand ca un cabinet minoritar nu este viabil pe termen lung.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă