Guvernul german va reglementa mai strict cooperarea între serviciul german de informații externe (BND) și echivalentul său american (NSA), după apariția unui raport privind acțiuni de spionaj realizate de Germania în favoarea Statelor Unite, a anunțat purtătoarea de cuvânt Christiane Wirtz, relatează AFP, citată de Agerpres.
Citește și: Anunț oficial de la Washington: SUA trimite trupe terestre în Siria
Wirtz nu a oferit detalii cu privire la conținutul sau calendarul acestor măsuri, însă a precizat că guvernul a „luat notă” de concluziile unei anchete privind acuzații de spionaj care vizează BND.
Raportul de aproximativ 300 de pagini redactat de Kurt Graulich, investigatorul desemnat de autoritățile germane, oferă detalii referitoare la acțiunile de spionaj realizate de BND pentru NSA.
Agenția americană le-a furnizat germanilor o serie de „selectori” (cuvinte cheie, nume, numere de telefon sau carduri de credit) pentru a asculta convorbirile unor oficiali din Ministerul de Externe francez, președinției franceze sau Comisiei Europene.
Citește și: Acuzații între Germania și Austria pe seama imigranților
Pentru această listă lungă de oficiali vizați, americanii „au încălcat clar acordurile internaționale”, a declarat Kurt Graulich.
De-a lungul anilor, BND a eliminat la rândul său mii de „selectori”, continuând cooperarea, se precizează în raport, care va fi prezentat joia viitoare unei comisii de anchetă parlamentară.
Rezultatele anchetei demonstrează „deficite tehnice și organizatorice în domeniul supravegherii strategice”, a subliniat Wirtz, ținând însă să precizeze că „nu există dovezi ale unor acțiuni de spionaj masiv care să vizeze cetățenii germani sau europeni”.