30.3 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul distruge bunurile lui Ceauşescu

Guvernul distruge bunurile lui Ceauşescu

Bunurile care au aparţinut familiei Ceauşescu, provenite din cadouri şi confiscări, care nu au putut fi vândute de stat prin licitaţie din cauza gradului ridicat de uzură, precum oglinzi, covoare, îmbrăcăminte şi încălţăminte, vor fi distruse de către RA-APPS, în baza unui mandat acordat de Guvern, relatează Mediafax.

Înainte de a începe operaţiunea de distrugere, Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) va forma o comisie compusă din reprezentanţi ai regiei şi ai ministerelor Culturii şi Muncii şi va inventaria toate aceste bunuri care nu au putut fi vândute prin licitaţie, urmând să le folosească pentru dotarea vilelor de protocol, să le împrumute muzeelor sau să le acorde gratuit serviciilor publice de asistenţă socială.

Bunurile care, însă, nu vor fi astfel valorificate şi cele aflate într-o stare avansată de degradare, care nu pot fi valorificate, vor fi distruse de către RA-APPS.

În documentul citat se arată că, în baza Sentinţei Penale definitive 1/1989 a Tribunalului Militar Sectorial Bucureşti, prin care s-a dispus confiscarea totală a averii soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu, în proprietatea RA-APPS au fost incluse mai multe bunuri, provenite din cadouri şi confiscări, din care cea mai mare parte a fost vândută în perioada 1999-2001 prin licitaţii, cu strigare sau pe Internet, sau prin consignaţie. Bunurile rămase au fost din nou scoase la licitaţie, dar fără să mai fie vândute.

"Unele bunuri devenite proprietate de stat prin confiscare, rămasă în urma valorificării prin licitaţie şi consignaţie, sunt uzate fizic şi moral şi constau din dulapuri, oglinzi, covoare, confecţii, metraje, îmbrăcăminte, încălţăminte, iar starea este influenţată de vechimea lor şi de mutarea în diverse depozite începând cu anul 1990, astfel că unele dulapuri au uşile crăpate, oglinzile sunt mătuite, covoarele sunt într-o stare avansată de degradare (cu toate că s-au făcut numeroase dezinsecţii), obiectele din sticlă sunt ciobite, confecţiile, metrajele, încălţămintea sunt deteriorate", se arată în document.

Bunurile au fost depozitate şi mutate începând cu 1990 în diferite locaţii, respectiv subsolul Clubului Dacia, Mausoleul din Parcul Libertăţii, fosta sucursală Bucureştii Noi, subsolul Ana Aslan – secţia Otopeni.

"Este de subliniat că multe din aceste bunuri au fost folosite, purtate şi nu au fost noi la preluare", se mai arată în document.

Argumentul Guvernului pentru distrugerea acestor bunuri este că, din cauza vechimii şi a uzurii, vânzarea prin licitaţie nu ar acoperi cheltuielile cu organizarea licitaţiilor.

Cele mai citite

Liderii coaliției PSD – PNL discută listele pentru alegeri. Ar fi reanalizată și candidatura lui Cîrstoiu

Liderii coaliției de guvernare, PSD - PNL, au o ședință la mijlocul zilei de luni, 15 aprilie, în care ar urma să finalizeze listele...

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți asupra noilor infracțiuni, legate de criminalitatea informatică

Magistrații și polițiștii români trebuie instruiți pentru a putea contracara noile amenințări de criminalitate informatică, cum ar fi cele legate de moneda virtuală și...

Premierul României se întâlnește cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor

Premierul României, Marcel Ciolacu, se întâlnește, la București, cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor, Paul Grod. Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria, în ziua...
Ultima oră
Pe aceeași temă