11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialGuvernul ar putea fi obligat să plătească integral Cumințenia Pământului

Guvernul ar putea fi obligat să plătească integral Cumințenia Pământului

Guvernul ar putea fi obligat să aloce toată suma pentru achiziționarea lucrării “Cumințenia Pământului”, informează marți Agerpres.

O decizie în acest sens a fost luată de Comisia de cultură din Camera Deputaților.

Membrii Comisiei au adoptat marți un amendament prin care Guvernul este obligat să aloce toată suma de 11 milioane de euro pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, dacă nu reușește, până pe 30 septembrie 2016, să strângă acești bani prin subscripție publică.

Deputații din Comisia de cultură au adoptat în unanimitate ordonanța de urgență privind procedura de achiziționare a operei “Cumințenia pământului”, cu un amendament, prin care Guvernul va fi obligat să pună toți cei 11 milioane de euro pentru această achiziție dacă nu reușește să strângă banii prin subscripție publică, așa cum spune ordonanța, până pe 30 septembrie.

“Ordonanța a fost adoptată deja de Senat. Obiectul ei este crearea cadrului juridic pentru procedura de achiziționare a unui bun cultural clasat în categoria Tezaur. Procedura de finanțare presupune alocarea a 11 milioane de euro, până pe 30 septembrie, 5 milioane din partea Guvernului, 6 milioane prin subscripție publică din partea persoanelor private. Propun un amendament la această ordonanță: în cadrul acelui cuantum de 11 milioane deja prevăzut în ordonanță, Guvernul are obligația de a pune diferența sumei, până la atingerea pragului de 11 milioane, cât a fost negociat cu proprietarii, începând cu 30 septembrie când se încheie campania de subscripție publică, dacă nu se strâng acești bani până la 30 septembrie”, a afirmat președintele comisiei Gigel Știrbu.

Liliana Mincă, membru al comisiei, a propus ca ministrul Culturii să facă un parteneriat cu Ministerul Economiei, care are în subordine Loteria Română, pentru două extrageri speciale dedicate “Cumințeniei pământului”, astfel încât să fie strânși banii necesari achiziționării operei.

Ordonanța urmează să fie votată și de plenul Camerei Deputaților.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

EXCLUSIV. Clotilde Armand a dat gratis spații în centrul Capitalei; Primăria, amendată pentru ele. În loc să încaseze chirii de mii de euro, sectorul...

Administrația condusă de Clotilde Armand i-a oferit gratuit unui organizator de evenimente dreptul de a utiliza spații deținute de Primăria Sectorului 1 în centrul...

Avocatul Alexandru Mușătoiu – Locul 1 în ranking-urile juridice din vestul țării

Cabinetul de avocatură Alexandru Mușătoiu din Timișoara obține în 2023 Locul 1 în clasamentele Șoimii Legii și distincția Gold pentru județul Timiș, după ce a...
Ultima oră
Pe aceeași temă